Onderhoud & klussen

11 Tips om schoner en beter te slapen

08:21

Als je moe bent, slaap je overal. Zeker als je na een dag actief zeilen tussen de lakens schuift. Maar hoe fris is die kooi eigenlijk? Zeilen geeft 11 tips om schoner en beter te slapen:

 1. Haal na verblijf aan boord de bedden af en zet de matrassen rechtop, zodat ook de onderkant wordt blootgesteld aan frisse lucht.
 2. Was de hoezen aan het einde van het seizoen op lage temperatuur. Vermijd de droger, want de hoezen passen precies. Inspecteer de boven- en onderkant van de matrassen op schimmelvorming. Zie je schimmel, schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om deze te laten verwijderen of gooi ze weg en koop nieuwe.
  schimmel
 3. Leg voor extra ventilatie anti-condensmatten onder de matrassen. Hoe meer ventilatie, hoe minder kans op schimmel.
 4. Nog beter: leg een lattenbodem onder het matras. Bij de nautische slaapspeciaalzaak koop je bodems die je gemakkelijk kunt verzagen, zodat ze voor elke kooi pas te maken zijn.
 5. Bevindt zich onder uw kooi een bergruimte, zaag dan met een zevengatenzaag om de twintig centimeter een gat in het deksel. Breng bovendien een ventilatierooster aan in de zijkant van de bergruimte om te zorgen dat de lucht uit de bergruimte weg kan.gatenboor
 6. Installeer geen acculader of andere apparaten die warmte afgeven onder de kooien.
 7. Neem matrassen en kussens gedurende de winter mee naar huis, zodat ze niet vochtig en muf worden.
 8. Bewaar geen zeekaarten onder de matrassen. De kaarten blijven weliswaar mooi kreukloos, maar ze bemoeilijken de afvoer van vocht door het vast te houden.
 9. Als je nieuwe matrassen voor aan boord bestelt, neem dan geen genoegen met de acht of twaalf centimeter dikte die een scheepsstoffeerder standaard aanbiedt. Ga voor vijftien of achttien centimeter dikte. Met name als je iets zwaarder bent dan gemiddeld, komt dit het ligcomfort ten goede.
 10. kussens_rechtopHoud er rekening mee dat nieuwe, dikkere matrassen voor minder ruimte aan het voeteneind kunnen zorgen; zeker als de achterhut zich onder de kuip bevindt. Een iets, naar het voeteneind schuin aflopend matras is dan een optie.
 11. Gouden regel: als je een bootkussen met één hand kunt optillen, is het geen goed matras.
Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten