Aan boord

Doe mee aan de droogtoiletpraktijktest

Vuilwatertank omzeild

11:11

praktijktest droogtoiletten

Zie je op tegen het gedoe rondom installatie en gebruik van een vuilwatertank? Of heb je daar onderdeks eenvoudigweg geen goede plek voor? Overweeg dan eens een heel ander soort toilet. Jasper Themans neemt je in Zeilen editie 02/2023 mee in zijn over­wegingen én biedt je de kans om deel te nemen aan een praktijktest.


 

De toiletruimte op mijn boot mag er best zijn. Achter een kersenhouten deur vind je een kastje met wasbak, spiegel, pomptoilet, grote holdingtank en een driewegkraan om te kiezen of mijn keutel overboord of naar die tank gaat. Het geheel is afgewerkt met stevige toiletslangen en drie mooie bronzen Blake-afsluiters. En een luchtje. Dennengeur en… nog iets. Iets weeïgs om precies te zijn. Met het dekluikje op een kier valt het reuze mee, maar als het dekluik dicht gaat om het buiswater buiten te houden, wordt het minder fris en fruitig. Mijn verdenking valt op de toiletslangen die er nu 15 jaar inzitten. De 10 jaar garantie op geurdichtheid is inmiddels ruim verjaard. Nu kan ik nieuwe slangen kopen à 40 euro per meter, maar de tweewegkraan en toiletpomp werken ook niet meer zo soepel. Een goed moment om nog eens na te denken over het grotere geheel. Zeker ook omdat de overheid haar neus in mijn sanitaire zaken gaat steken. Wat als ik straks mijn afvoer moet gaan verzegelen? Wat als ik dan regelmatig bij de poepzuigerwachtrij moet aansluiten om mijn vuilwatertank te legen? En bij welke poepzuiger? De meeste apparaten lijken op het eerste gezicht na jarenlange werkeloosheid vastgeroest te zijn.

Literatuuronderzoek met een luchtje

Welke alternatieven zijn er voor het klassieke pomptoilet? Het wordt een avondvullend programma met mijn laptop op de bank. Een chemisch toilet, verbrandingstoilet, vriestoilet, composttoilet, scheidingstoilet, droogtoilet en puts passeren de revue. Mijn grote wens om zaken eenvoudig, compact en licht te houden dunt de mogelijkheden aardig uit. Wil ik de oplossing ook voor bemanning en bezoek acceptabel houden, dan reduceert dat mijn persoonlijke shortlist tot de meest praktische optie: het scheidingstoilet.
Aan het einde van de avond vat ik de boel voor mezelf samen: de meeste droogtoiletten zijn scheidingstoiletten, waarbij de poep en plas apart opgevangen worden. Poep gaat in een emmer, plas in een tankje. Door deze scheiding ontstaat er maar weinig stank. Door de poep te bedekken met hennepvezels of houtkrullen wordt dat nog minder. Met een ventilatortje in het toilet zelf zou het geurloos moeten worden. Het zo droog mogelijk houden van de poep met houtkrullen en/of een ventilatortje is de sleutel tot een geurvrij succes.
Tot zover de theorie op het gebied van luchtjes. Dan is er nog de praktische kant: het tankje met plas kan elke paar dagen overboord geloosd worden. Poep valt in een vuilniszak die je één keer per twee weken zou moeten vervangen en in de vuilcontainer kunt gooien. Bij lange tochten op zee kan de poep ook (in een composteerbare zak) overboord.

Zeilen 02/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke soort droogtoiletten zijn er? Wat heeft vakman Daniel Vandy te vertellen over de toiletten? Welke uitdagingen komen bij een droogtoilet kijken? En welke voordelen? Wat vinden de zeilvrienden van Jasper zijn experiment? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 februari verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Test je mee?

Door het overleg met diverse fabrikanten en leveranciers voor dit artikel ontstond het idee voor een grote droogtoiletpraktijktest. Hoe bouw je zo’n toilet in op een zeilboot, welke uitdagingen kom je tegen bij het gebruik en hoe los je die het beste op? Inmiddels wachten twaalf toiletten op evenzoveel proefboten. Ben jij handig, nieuwsgierig en bereid een heel seizoen een droogtoilet te gebruiken? Wil je voor installatie en gebruik nauw contact onderhouden met de leverancier en vervolgens je ervaring delen met Zeilen? Meld je dan aan!
• Stuur een mail naar info@zeilen.nl (onderwerp: Praktijktest droogtoilet) en vertel wat meer over je boot, bemanning en zeilactiviteiten, en geef een korte motivatie waarom je wilt meedoen. Belangrijk: stuur ook een foto van je toiletruimte mee.
• Uit alle inzendingen selecteren we de uiteindelijke deelnemers.
• Als het toilet je bevalt, mag je het aan het einde van de test houden.

Omslagfoto en foto: Jasper Themans
Tekst: Jasper Themans

Tags: Last modified: 27 januari 2023
Sluiten