Aan boord

Stappenplan zelf een droogtoilet inbouwen

Als de standaardmodellen niet passen

09:00

Ben je je pomptoilet zat of heb je geen zin in de aanstaande verzegelingsplicht van de vuilwatertank? Dan biedt een droogtoilet uitkomst. Deze zomer testen 12 lezers een flink aantal droogtoiletten, meer daarover lees je in Zeilen 7/2023 (en in nummer 2/2023; dit artikel lees je gratis digitaal terug als je abonnee bent). Passen de standaardmodellen niet op je boot? Dan kun je natuurlijk altijd zelf nog een droogtoilet inbouwen.

Zelf droogtoilet inbouwen

Recent plaatste Zeilen-lezer Fokke Nieuwenhuis al een droogtoilet op zijn Kooijman en de Vries motorsailer/schoener. Een prachtige boot, maar helaas niet geschikt voor de bestaande modellen droogtoiletten. “Het schip komt uit 1980. Het pomptoilet was logischerwijs dringend aan vernieuwing toe. Lang hebben we gedacht ‘nu bouwen we een vuilwatertank in’, maar we zagen toch wel op tegen een hele verbouwing van het schip en de bijkomende kosten, al snel een 7000 euro. Al zoekend op internet kwamen we op het alternatief: een droogtoilet met gescheiden urine en ontlasting opvang. Maar hoe bouw je dat in je boot? In ons geval vielen alle bestaande modellen af vanwege de totale hoogte. We hebben dus de losse onderdelen gekocht.”

Stap 1: de onderdelen aanschaffen

We kozen een grote separatorplaat. Dit heeft als voordeel dat je een mooie makkelijk schoon te maken oppervlakte hebt. Ook schaften we een een 10-liter tank aan voor de urine, met een dop waar een membraam ingezet kan worden, en een bakje voor de ontlasting. Met opzet kozen we een bescheiden urinetankje en een klein bakje voor de ontlasting. Immers, met een plastic zak in het bakje kun je de ontlasting zo vaak weggooien als je wilt, en de urine mag op het oppervlaktewater geloosd worden. Alle onderdelen kochten we bij Trelino in Duitsland. Inclusief het multiplex, de verf, de schroefjes en dergelijke waren we ongeveer 200 euro kwijt.

Zelf droogtoilet inbouwen
Het oude pomptoilet

Stap 2: het bestaande toilet verwijderen

Nadat we ons oude pomptoilet eruit hadden gehaald, hebben we alle overblijvende onderdelen schoongemaakt en ingevet. Ook hebben we maar meteen van de mogelijkheid gebruikgemaakt om de toiletruimte te schilderen. Voor alle zekerheid hebben we de afsluiters laten zitten. En toen begon het passen en meten.

Stap 3: passen en meten

We maakten diverse kartonnen mockups, wat uiteraard goed ging. Immers, karton is erg flexibel en past zich wel aan aan de bestaande ruimte. Op basis van de beschikbare ruimte mocht het geheel niet groter worden dan 32 centimeter hoog, 50 centimeter diep en 40 centimeter breed.

Kartonnen mockup
Zelf droogtoilet inbouwen
Ingelast plateau

Onze uitdaging was: het toilet monteren op het bestaande ingelaste plateau. Bestaande toiletten hebben vaak van zich zelf al een gemakkelijke zithoogte, maar als we die bij ons in de boot zouden monteren op het ingelaste plateau kwam dat neer op een wel erg hoge zit.

Stap 4: het prototype bijschaven

Na het kartonnen model heb ik een prototype van ‘waardeloos’ hout gemaakt. Zowaar paste dit min of meer meteen, en na wat aanpassingen klopte het model wonderwel. Een week lang hebben we de opstelling bij ons in de schuur uitgeprobeerd. Het viel alles mee: het stonk niet! Wel is onze schuur iets groter dan de toiletruimte aan boord en was het gevoelig kouder dan in de zomer, maar toch. We kunnen altijd nog een ventilator in bouwen om de kwalijke dampen af te zuigen.

Stap 5: het uiteindelijke toilet maken

Toen was het tijd om een echte wc te maken. Nu heb ik een zwager die een complete timmerwerkplaats heeft en weet hoe hij die machines moet bedienen!

Zelf droogtoilet inbouwen

Conclusie

Het is een handig en werkbaar systeem. Gelukkig past het ook aan boord. Misschien is het zelfs wel handiger dan een pomptoilet. In ieder geval is het droogtoiletsysteem plezieriger voor de zwemmers. Echter, the proof of the toilet is in the pooping. We wachten af.

Zelf droogtoilet inbouwen

Beeld: (c) Fokke Nieuwenhuis

Tags: Last modified: 11 juli 2023
Sluiten