Aan boord

Praktijktest droogtoiletten: de eerste resultaten van onze testers

"Het heeft heel wat in gang gezet, dat droogtoilet!"

11:29

update droogtoiletten

Inmiddels hebben de droogtoilettentesters hun toilet ruim een maand aan boord. Per 1 januari 2026 wordt de verzegeling van de vuilwatertank- en toiletafvoer verplicht. Heb je echter geen zin in gedoe met het ombouwen en legen van je toiletsysteem? Dan kan een droogtoilet een goed alternatief bieden. Maar liefst twaalf Zeilen-lezers testen dit seizoen verschillende droogtoiletten voor ons uit. Wat zijn hun eerste bevindingen van de droogtoilettentest?

Gratis emmertjes

“Ik heb bij de plaatselijke patatzaak twee emmertjes gekregen, eentje voor de houtsnippers en de andere voor de overtollige poep die niet altijd afgevoerd kan worden. En bij de plaatselijke houtzagerij heb ik tien liter zaagsel gekregen. Alles voor niets!” meldt Gerrit blij over zijn Tobolo toilet.
“Het heeft wel wat in gang gezet, dat droogtoilet. Ik zit nu zelfs eierdozen en papieren verpakkingen te versnipperen om als strooimiddel in het toilet te gebruiken. Hoe groen kan het zijn?”

Porselein of plastic toilet?

Ook Pieters eerste indruk van de droogtoilettentest is positief: “Het toilet is erg mooi om te zien, hij lijkt wel van porselein, maar het is toch echt plastic.” De Separera blijkt alleen niet specifiek ontworpen voor aan boord: “Om de ventilator op het boordnet aan te sluiten moet je het kabeltje doorknippen. Je moet wel goed opletten welke de plus en min is; dat is ‘gokken’. Als je het verkeerd doet, gaat de ventilator de verkeerde kant op draaien en dan zal het niet lekker ruiken.”

Volgens Frank was het legen van het toilet een eitje, laat hij zien in een filmpje: “De eerste testweek zit er op. Tijd om toilet te verschonen. Ik moet zeggen dat dat geen probleem was. Heel makkelijk en schoon, geen rare luchten of viezigheid. Gewoon zoals je de vuilniszak wegbrengt.”

We zijn benieuwd hoe de toiletten onderweg gaan bevallen nu het vaarseizoen weer begint!

Tags: , Last modified: 11 april 2023
Sluiten