Wedstrijden

Zo win je de 24 uurs!

10:55

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert dit jaar voor de 53ste keer de 24 Uurs zeilrace. Elk jaar verschijnen er zo’n 700 boten en 3500 opvarenden aan de start van dit grootste zeilevenement op de Nederlandse wateren. Alles komt voorbij in de 24 uur: vreselijk veel lol, hevige vermoeidheid, prachtige zeilmomenten en lastige keuzes. De 24 Uurs werkt verslavend en na de eerste keer wil je de volgende keer weer.

Winnen

Maar hoe kun je de 24 uurs eigenlijk winnen? Zeilen zette 53 tips voor je op een rijtje. Allemaal te lezen in het septembernummer van Zeilen (nu in de winkel of op de mat!). Om een tipje van de sluier op te lichten lees je hier al vijf van die tips.

1. Start strategisch

Pak voor de start al voordeel en kies je starthaven strategisch. Veel boten starten vanuit hun thuishaven wanneer die is aangemerkt als starthaven. Bij zuidwestenwind heb je veel voordeel van een start vanuit een haven aan het Markermeer. Bij gunstig tij kun je ervoor kiezen het eerste deel van de tocht op het Wad te varen.

2. Optimale rakken

Teken in de kaart in het boekje dat je krijgt voor een aantal windrichtingen de optimale rakken in. Gebruik per windrichting een kleur. Daar heb je veel profijt van wanneer de wind draait onderweg.

3. Muggen

ijdens de schemering op vrijdagavond kan het bij rustig weer plotseling stikken van de muggen op het IJsselmeer of Markermeer. Doe horren over de luiken en de kajuitingang. Doe zelf een jack of vest met capuchon aan en drapeer een grote handdoek om je nek. Op zo’n moment denk je ‘waar ben ik aan begonnen’, maar weet dat deze ellende maximaal twee uur duurt. Daarna kun je weer gewoon doorzeilen.

4.Fonteinkruid

Het Markermeer staat vol met fonteinkruid. Neem een jong bemanningslid mee aan boord dat onderwater een scherp mes weet te hanteren. Indien nodig kan hij/zij het roer of de schroef van kruid ontdoen.

5. Rust

Neem op tijd je rust. ’s Nachts varen is inspannend en met zo veel boten in de buurt moet je alert blijven. Neem zo veel mogelijk bemanningsleden mee en laat een aantal al gaan slapen ook als ze nog niet moe zijn. Je hebt bemanningsleden die maar door willen blijven slapen. Gewoon wakker maken!

Foto´s

Heb je een fantastisch mooie, spectaculaire, of dramatische foto gemaakt tijdens de 24-uurs? Mail deze dan naar de redactie!

Tags: , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten