The Ocean Race

Zo wint Team Brunel de Volvo Ocean Race

01:41

Leg 9, from Newport to Cardiff, start day. 20 May, 2018.

Nog maar twee etappes te gaan en het zit er weer op. De Volvo Ocean Race van 2017-18 werd uiteindelijk nog spannender dan verwacht en met twee Nederlandse boten met beide een Nederlandse schipper en een finish in Den Haag, werd deze editie een volwaardig Hollands feestje. Maar wat zou het feestje compleet maken? Als een Nederlandse boot de hele race zou winnen. Team Brunel is best dichtbij!

3 punten

De nummers 1,2 en 3 van links naar rechts
(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

De top-3 in het algemeen klassement ligt erg dicht bij elkaar. Het Frans/Chinese Dongfeng Race team staat op dit moment bovenaan met 60 punten. Het Spaanse MAPFRE staat op een tweede plek met slechts één puntje verschil. Team Brunel staat daar weer onder met 57 punten, slechts drie punten achter de nummer één.

Bekking: “Winnen blijft ons ultieme doel”
(c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Van alles mogelijk

Team Brunel is dus dichtbij, erg dichtbij. Dongfeng en MAPFRE hebben zich in deze race bewezen als teams die erg stabiel en snel zeilen. MAPFRE is zeer sterk bij de havenraces en de korte etappes zouden wel eens in hun voordeel kunnen zijn. Maar Team Brunel heeft de afgelopen etappes laten zien wat voor vlees ze in de kuip hebben en vormen inmiddels een noemenswaardige bedreiging voor de rode boten. “We moeten vooruit blijven kijken” zei schipper Bouwe Bekking na het winnen van de laatste etappe van Newport naar Cardiff. “Het gat met MAPFRE en Dongfeng is gedicht en de winst blijft ons ultime doel.”

Elke punt telt

Heeft navigator Andrew Cape nog wat in zijn trukendoos?
(c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Er zijn geen etappes meer met dubbele punten. Dat betekent dat de komende etappes op de normale wijze worden beoordeeld. De winnaar krijgt 7 punten, plus 1 bonuspunt, de tweede boot krijgt zes punten en de derde 5, enzovoorts. Als Team Brunel beide etappes zou winnen, dan zou het 16 punten verdienen en op 73 punten uitkomen. Als Dongfeng, de huidige nummer 1, twee keer tweede wordt zou het op 72 punten uitkomen, te weinig om over alles van Brunel te winnen. Zoals je ziet moeten er dus redelijke verschillen zijn tussen Team Brunel en de huidige nummers 1 en 2 om de hele Volvo Ocean Race te winnen. Dat kan door de etappes te winnen en daarmee een bonuspunt pakken, of doordat de rode boten slecht presteren. Gezien de prestaties van de rode boten in de afgelopen etappes is dat niet waarschijnlijk.

(c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Alles uit de kast

Bouwe Bekking en zijn team zijn steeds beter gaan varen naarmate de race vorderde. Twee keer een etappe winnen waarbij dubbele punten worden toegekend heeft ze terug naar de top geholpen. Maar Dongfeng en MAPFRE zijn niet te onderschatten teams. Zo leek het in Newport alsof Team Brunel de etappewinst zou pakken, maar MAPFRE wist met een knap staaltje mist- en stroomzeilen de Nederlandse boot af te troeven. Bouwe Bekking zal alles uit de kast moeten halen om de nummers 1 en 2 voor te blijven.

Tie Break

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

En wat gebeurt er als er sprake is van gelijkspel? Dan bepaalt het klassement van de havenraces de uiteindelijke stand. MAPFRE staat daarin sterk op de eerste plek met 50 punten, gevolgd door Dongfeng met 42 punten en daarna Team Brunel met 36. Een gelijkspel zou voor Brunel dus erg ongunstig zijn.

(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

En AkzoNobel?

Als de top teams allemaal uitvallen of op de laatste plaats eindigen, dan is er voor Team AkzoNobel nog een kansje om bovenaan te eindigen, maar die kans is zeer klein. De 48 punten (en dus een vierde plaats) in het algemeen klassement getuigt van een sterke comeback na een matige start van deze race. Het team kan zomaar nog een etappe winnen, maar om die 12 punten op de nummer 1 goed te maken moet er heel veel goed gaan bij Team AkzoNobel en bij de favorieten ook heel veel fout gaan. Een derde plaats zou nog kunnen. Stel dat AkzoNobel twee keer eerste wordt, dan staat het op 64 punten. Brunel zou dan in twee etappes maximaal 6 punten moeten scoren.  Dat kan bijvoorbeeld als Team Brunel twee keer vijfde zou worden.

Omslagfoto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Tags: , , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten