The Ocean Race

Weinig wind, veel actie tijdens in-port race in Alicante

De vloot warmt zich op voor The Ocean Race 2023

16:58

Team JAJO

Zondag vonden er in Alicante niet een, maar twéé in-port-races plaats. Beide stonden in het teken van The Ocean Race, die 15 januari van start gaat. Bij de Imoca’s wist Team Malizia de winst binnen te slepen, in de VO65-klasse finishte vanwege het lichte weer maar een boot: die van het Poolse Team WindWhisper.

De in-port race heeft een misleidende naam, want eigenlijk is het een korte offshore race die plaatsvindt voor de kust van het Spaanse Alicante. De teams voeren er 2 rondjes om 4 boeien, met lange voordewindse rakken. Tijdens de race van de Imoca’s stond er soms 15 knopen wind, waardoor de boten af en toe op de foils konden komen, maar soms liet hij het ook helemaal afweten.

De Imoca-vloot tijdens de start (c) Sailing Energy / The Ocean Race

Uitslag Imoca’s

1. Team Malizia, 5 punten
2. 11th Hour Racing Team, 4 punten
3. Biotherm, 3 punten
4. Guyot environnement – Team Europe, 2 punten
5. Holcim-PRB – niet gefinisht, 0 punten

Zoals op bovenstaande foto is te zien startten de team met verschillende zeilvoeringen, die allemaal enigszins succesvol bleken – tijdens de race voeren alle teams op kop. Uiteindelijk wist het Team Malizia er met de winst vandoor te gaan. Nogal een prestatie, aangezien de boot vorige week nog werd uitgerust met gloednieuwe foils. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van de wedstrijd.

Waar is de wind?

Tijdens de race van de VO65’s liet de wind het helemaal afweten. Het Nederlandse Team JAJO lag op de tweede plaats, maar het lukte niet om binnen 15 minuten na de nummer 1 te finishen, waardoor ze geen punten wisten te halen. Schipper Jelmer van Beek baalt, maar ziet ook de positieve kant: ”We hebben de boot goed op snelheid en het team draait lekker. Ik heb na vandaag nog meer vertrouwen in de eerste etappe en ik ben blij dat we kunnen meedoen om de punten.”

Jelmer van Beek
Schipper Jelmer van Beek voor de race (c) Sailing Energy / The Ocean Race

Team WindWhisper wist als enige VO65 te finishen en krijgt 5 punten. Aan boord zijn veel Poolse en Spaanse zeilers, maar aan de voorzeiltrim de Nederlandse zeilster Arianne van de Loosdrecht. Hoe het is gelukt om een voorsprong van een kwartier te behalen zonder wind? Arianne: “Simpel. Goed starten en harder varen dan de rest.” Daar valt niet mee te twisten. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van deze wedstrijd.

Omslagfoto door Caroline Korsten / 020photography

Tags: , , , Last modified: 9 januari 2023
Sluiten