The Ocean Race

‘Fotofinish’ in tweede etappe Volvo Ocean Race

12:20

Leg 2. Arrivals from Lisbon to Cape Town. Photo by Pedro Martinez/Volvo Ocean Race. 24 November, 2017.

Afgelopen weekend zijn de zeven VO65’s aangekomen in Kaapstad. MAPFRE heeft de etappe gewonnen. Dongfeng Race Team en Vestas 11th Hour Racing kwamen als tweede en derde over de eindstreep. Na twintig dagen zeilen komen nummer zes en zeven slechts één minuut na elkaar binnen.

De blije winnaars van de twee etappe. (c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race.

MAPFRE wist afgelopen vrijdag na 19 dagen, 1 uur en 10 minuten als eerste Kaapstad te bereiken. Met deze prestatie heeft het team het hoogst aantal punten in de wacht gesleept. Dit zorgt er tevens voor dat het Spaanse MAPFRE vooralsnog op nummer één staat in het overall klassement.

Carolijn Brouwer, aan boord van Dongfeng Race Team, kwam als eerste Nederlander aan in Kaapstad. De boot waar zij op meevaart, arriveerde ongeveer drie uur later dan MAPFRE. In de eerste helft van de etappe voer Dongfeng aan kop, maar later keerde het tij en nam MAPFRE de leiding. Vestas 11th Hour Racing, de winnaar van de eerste etappe, bevond zich continu in de kopgroep. Dit keer wist de bemanning echter niet de leiding over te nemen, maar maakten zij toch het podium compleet met hun derde plek.

Tienpont is blij zijn dochtertje weer te zien. (c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race.

Zaterdagmorgen vroeg kwam het Nederlandse Team Brunel als vierde over de finishlijn. Team AkzoNobel zorgde op zaterdagavond voor een vijfde plaats. Het laatste stukje was erg spannend voor schipper Simeon Tienpont en zijn team. Zij wisten het hoofd koel te houden, terwijl de wind wegviel in de laatste mijlen naar de finish in Kaapstad. Ondertussen kwamen de boten achter hen steeds dichterbij tot op slechts 4 mijl. Toch wisten zij de andere boten voor te blijven.

Team Turn The Tide On Plastic komt op een haar na als laatste aan in Kaapstad. (c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race.

Fotofinish

De finish van de boten die heel dicht bij elkaar zeilden, vond plaats achterin de vloot. Team Team Sun Hung Kai/Scallywag won de fotofinish van Team Turn The Tide On Plastic. Vlak voor de finish voer Turn The Tide nog maar 0,1 mijl achter Team SHK/Scallywag. Maar Dee Cafarri’s team kon geen manier vinden om nog nét die kleine inhaalslag te maken.

De volgende etappe is van Kaapstad naar Melbourne. Deze gaat op zondag 10 december van start. De VO65’s hebben dan een afstand van 6500 zeemijl voor de boeg.