The Ocean Race

Strijd tussen broer en zus in Volvo Ocean Race

14:29

Alicante stopover, practice race on-board Brunel. Photo by Martin Keruzore/Volvo Ocean Race. 13 October, 2017.

De zeven Volvo Ocean Race-boten bevinden zich midden op de Filipijnenzee. Nog ruim 1200 mijl te gaan en dan zit de vierde etappe erop voor koploper Team Sun Hung Kai/Scallywag. Team Brunel staat er minder goed voor. Zij zeilen achteraan in de vloot en liggen ruim 200 mijl achter de nummer één.

Aan boord bij Team Sun Hung Kai/Scallywag. (c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race.

Begin januari vertrokken de VO65’s vanuit Melbourne om koers te zetten richting Hong Kong. Deze etappe is 6000 mijl lang en voert de vloot langs de Australische oostkust richting de Koraalzee ten noorden van de Australische deelstaat Queensland en verder naar Hong Kong.

Thuiswedstrijd

Voor Team Sun Hung Kai/Scallywag is deze stop-over een thuiswedstrijd. In de Chinese stad bevindt zich namelijk de thuishaven van de boot. Afgelopen weekend kreeg dit team te maken met een tegenslag. Zeiler Alex Gough raakte over boord. Gelukkig wisten de andere bemanningsleden hem snel te vinden en was hij binnen zeven minuten, gezond en wel, weer aan dek. Wel enigszins geschrokken zei hij: “Het was eng en dom, maar het is wat het is. We gaan nu gewoon weer verder.”

(c) Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race.

Broer en zus Greenhalgh

Algemeen klassementleider MAPFRE, zo’n 170 mijl achter de koploper, ziet het liefste dat Team Sun Hung Kai/Scallywag als eerste finisht  in Hong Kong en het bonuspunt binnensleept. De Spanjaarden zijn van mening dat Dongfeng Race Team en Team AkzoNobel in deze fase van de race hun grootste bedreigingen vormen voor het klassement. Dan is er nog het feit dat de Scallywag-navigator Libby Greenhalgh de zus is van MAPFRE-roerganger Rob Greenhalgh… Het is de eerste etappe dat Libby mee zeilt in de race. De grote favoriet MAPFRE presteert minder goed dan verwacht en de underdog vaart ver voor de rest van de vloot met het kleine zusje als navigator.

Wellicht neemt schipper David Witt zijn woorden van voor de race terug: “Er is geen ruimte voor vrouwen op mijn boot.” De afgelopen drie etappes waren dramatisch voor Team Sun Hung Kai/Scallywag en nu er een vrouwelijke navigator aan boord is, lijkt het erop dat het team dit keer gaat winnen.

100% inzet

Ondanks dat Team Brunel er niet goed voor staat, laten zij de moed niet in de schoenen zakken. Schipper Bouwe Bekking: “Heel vaak zie je in een situatie als deze dat er wrijving tussen sommige bemanningsleden ontstaat. Daarvan is nu helemaal geen sprake. Iedereen ziet dat we ons allemaal voor 100% geven.” Wie weet brengt deze goede instelling het Nederlandse team nog iets verder naar voren in de vloot. Volg de teams hier via de tracker.

Actuele tussenstand

1. Team Sun Hung Kai/Scallywag +00.00
2. Vestas 11th Hour Racing +73.04
3. Dongfeng Race Team +87.4
4. Team AkzoNobel +103.9
5. MAPFRE +176.1
6. Turn The Tide on Plastic +208.2
7. Team Brunel +218.4

Team Brunel vaart verloren achteraan. (c) Yann Riou/Volvo Ocean Race.

Lees (en zie) ook: Man overboord in Volvo Ocean Race

Omslagfoto: Martin Keruzore/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten