The Ocean Race

26 maart 2018: tragedie in de Volvo Ocean Race

08:15

John Fisher. (c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Op maandag 26 maart 2018 werd de organisatie van de Volvo Ocean Race geïnformeerd over een man-over-boord situatie bij Team Sun Hung Kai/Scallywag. De 47-jarige John Fisher was overboord geraakt. Urenlang heeft het team, onder wie de Nederlandse Annemieke Bes, in extreem uitdagende weersomstandigheden een uitgebreide zoekactie uitgevoerd in de hoop ‘Fish’ terug te vinden. Helaas was dit tevergeefs.

De teams waren bezig met de zevende en langste etappe van de Volvo Ocean Race, van Auckland naar Itajaí. Op het moment dat de Brit overboord raakte, voer Scallywag in windkracht 8 met golven van vier tot vijf meter hoog niet ver van waar ‘Point Nemo’ ligt. Point Nemo wordt ook wel ‘s werelds meest eenzame plek genoemd. Het is de plaats op aarde die het verst verwijderd is van land.

Team Sun Hung Kai/Scallywag. (c) Volvo Ocean Race.

Dramatische beslissing

De rest van de Volvo Ocean Race-vloot bevond zich ongeveer 200 nautische mijlen benedenwinds. Het was een onmogelijke optie om de zes andere boten op de Zuidelijke Oceaan tegen de stormachtige wind in terug te sturen.

Na een zoektocht die enkele uren heeft geduurd, moest het team van schipper David Witt de dramatische beslissing nemen om verder te varen. De kans dat Fisher nog levend gevonden zou worden in het koude zeewater, werd kleiner en kleiner. In water dat een temperatuur van 9 graden heeft, verliest een drenkeling in een zeilpak binnen een half uur tot een uur het bewustzijn.

‘Fish. ‘ (c) Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

Op zee verloren

De president van de Volvo Ocean Race, Richard Brisius, meldde een dag na het tragische ongeluk dat Fisher op zee verloren is. “Gezien de golven, de temperatuur en de vele uren die er inmiddels voorbij zijn gegaan sinds hij overboord sloeg, moeten we aannemen dat hij is overleden.”

Team Sun Hung Kai/Scallywag is na het afbreken van de zoekactie richting de Zuid-Amerikaanse kust gevaren. Het Maritime Rescue Coordination Centre is destijds nog verdergegaan met de zoektocht.

Zesde slachtoffer

Tot de afgelopen editie waren er vijf fatale ongelukken met bemanningsleden in de Volvo Ocean Race. Drie hiervan zijn in 1973 gebeurd. In 2006 sloeg de Nederlandse zeiler Hans Horrevoets tijdens één van de etappes overboord. De bemanning deed er alles aan om Horrevoets uit het water te halen. Uiteindelijk slaagden zij daarin, maar ze konden zijn leven niet meer redden. John Fisher is de zesde zeiler die de Volvo Ocean Race niet heeft overleefd.

Lees hier het verhaal van Fishers teamgenoten over de gebeurtenis van 26 maart 2018.

“If you’re lucky enough to get the chance to do a race like this, everyone should grab it, I think. It isn’t for everyone, but you should always challenge yourself”

John Fisher

Omslagfoto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Tags: , , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten