The Ocean Race

Scheveningse dames in klederdracht begeleiden zeilers

09:40

Een oude traditie herleeft voor even. Samen met enkele mannen in zwarte kiel met rode zakdoek om hun nek begeleiden twaalf Scheveningse dames in klederdracht de zeilers van de Volvo Ocean Race naar hun boten.

Scheveningse in klederdracht met hoofdstel - zonder meeuwIn elke plaats waar de Volvo Ocean Race een stop heeft, vindt een lokale happening plaats. Organisator van de pitstop Frans Sluyters vroeg huisarts John van der Bruggen of er dames en heren in klederdracht konden komen. “We doen alles om Scheveningen op de kaart te zetten,” zegt Van der Bruggen. “Het is een oude traditie dat vrouwen hun mannen begeleiden als die vertrekken met hun vissersschepen. Ze liepen dan mee tot aan de loopplank. Vroeger was er dan altijd de angst dat ze misschien niet meer terug zouden komen. Het kon de laatste wandeltocht zijn. Met de vissers meelopen, straalt iets van hoop uit, dat ze na een zware visklus weer veilig thuis komen.”

Historisch erfgoed

Tiny den Heijer, van het Schevenings vissersvrouwenkoor, is blij om aanstaande zaterdagmiddag mee te lopen. “Naar zulke moderne schepen lopen is hartstikke mooi,” zegt ze, terwijl ze haar zilveren hoofdijzer met gouden boeken netjes op het voorhoofd zet en de traditionele witte muts schikt. “Heel wat anders dan het lopen naar vissersboten. Ik wil zeker met zo’n zeiler op de foto.”

Het internationale zeilgezelschap zal, als het aan Dokter John en Tiny ligt, een korte uitleg krijgen over de Scheveningse klederdracht die door hun inspanningen nu weer langzaam bekendheid aan het winnen is. Van der Bruggen: “Deze klederdracht is historisch erfgoed. Alle attributen die Tiny en de andere vrouwen dragen zijn vaak meer dan een eeuw oud: het gaat echt van moeder op dochter. Het is niet alleen het hoofdijzer met de boeken dat bekend is, maar ook de speciale oorbellen, ketting van parels met een slotje van goud en de hartspeld die ervoor zorgt dat de cape, vaak van kamelenhaar, netjes over de schouders blijft zitten.”

 

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten