The Ocean Race

Op naar Scheveningen!

Ocean Race bijna in Nederland

11:30

Dit weekend is het zover: de Ocean Race komt aan in Nederland. Vanmiddag starten de IMOCA’s en de VO65’s vanuit Aarhus aan de etappe naar Den Haag. Naar verwachting finishen de teams aanstaande zondag. Dan opent ook het Ocean Live Park in de haven van Scheveningen haar deuren voor tienduizenden bezoekers. De weersvoorspelling is ideaal voor een bezoek aan het zeilfestijn van wereldformaat: tropische temperaturen, een aflandige wind van 10-15 knopen en een vlakke zee.

Kortste en meest complex etappe

De IMOCA’s zeilen eerst nog langs Kiel voor een fly-by, de VO65’s zetten direct koers naar Nederland. Hoewel het met ‘slechts’ 800 mijl de kortste etappe van de hele wedstrijd is, is het de meest complexe tot nu toe, aldus de organisatie. De uitdaging zit hem vooral in het naar binnen varen bij Kiel, een operatie waarvoor het Kielerkanaal voor twee uur afgesloten gaat worden voor de commerciële vaart.

Daar komt dan de onvoorspelbaarheid van de snelheid van de IMOCA’s nog bij: “De IMOCA-bemanningen vertellen mij vaak dat deze boten maar vier snelheden hebben: 0, 10, 20 en 30 knopen en niet veel daar tussenin. Een kleine toename van de windkracht met een paar knopen heeft een groot effect op hun snelheid,” aldus race directeur Phil Lawrence.

(c) The Ocean Race


VO65’s meteen naar Nederland

Voor de VO65-vloot is de route naar Den Haag minder ingewikkeld omdat ze niet naar het zuiden varen voor de Kiel-fly-by. In plaats daarvan zeilen ze meteen naar het noorden, verlaten de Oostzee en gaan dan zuidwaarts naar Den Haag. Maar zelfs zonder de duik naar Kiel is dit nog steeds een uitdagende etappe. “Het aantal verkeersscheidingsstelsels en uitsluitingszones maken dit een complexe etappe om te navigeren,” legt Ocean Race-veteraan Bouwe Bekking uit. “Dan zijn er nog de windmolenparken die je moet vermijden, en heel veel scheepvaart; er is genoeg om rekening mee te houden op deze etappe. Het enorme aantal waypoints in de vaarinstructies voor deze etappe maakt dat heel duidelijk.”

Racebakken bewonderen

Waarschijnlijk finishen de teams zondagmiddag voor de kust van Scheveningen. Vanaf het strand (of het water!) kun je de laatste mijlen van de schepen met eigen ogen (en/of door een verrekijker) zien. Ook na de finish zijn er volop momenten om de IMOCA’s en VO65’s in actie te zien. Zowel de start van de laatste etappe én de in-port races worden namelijk ook vlak voor de kust gezeild. Wil je de racebakken van nog dichterbij bewonderen, dan kun je ze tussen het zeilen door in de haven van Scheveningen opzoeken.

Programma Ocean Live Park Scheveningen
Elke dag: foodtrucks, live-acts, straattheater

Zondag 11 juni
Verwachte aankomst vanuit Aarhus;
14:00 VO65’s
18:00 IMOCA’s

Dinsdag 13 juni
11:30 – 14:00 Pro-am race IMOCA’s
17:30 – 19:00 In-port race IMOCA’s
19:30               Prijsuitreiking races

Woensdag 14 juni
11:30 – 14:00 Pro-am race VO65’s
17:30 – 19:00 In-port race VO65’s
19:30               Prijsuitreiking races

Donderdag 15 juni
13:00              Start 2e etappe VO65’s
18:00               Start 7de etappe IMOCA’s

the ocean race den haag
Plategrond Ocean Live Park (klik hier voor een grotere versie). (c) The Ocean Race The Hague.

Met je eigen boot naar de Ocean Race

Ben je van plan om met je eigen boot naar de Ocean Race in Den Haag te komen? Vanaf het water kun je natuurlijk de raceboten van nóg dichterbij in actie zien. Let wel goed op dat je de IMOCA’s en VO65’s meer dan genoeg ruimte geeft. De organisatie adviseert minimaal 150 meter afstand te houden. En je moet natuurlijk ten alle tijden buiten de afgezette racegebieden blijven. Deze gebieden zijn aangegeven met markeringsboeien en worden bewaakt door ribs en Marshall-boten (te herkennen aan het gele vlaggetje met ‘Security’). Zeilen is voor toeschouwers niet toegestaan.

Ocean Race Scheveningen

Let op: deze kaartjes gaan uit van een noordelijke wind. Mocht de wind op de dag zelf anders staan, dan wordt de baan verlegd. Dan zal dus ook de exclusion zone er misschien anders uitzien en moet je als toeschouwer boot vanaf een andere plek kijken. Volg de social media van de organisatie voor de laatste informatie.

De haven van Scheveningen is gedurende de week alleen toegankelijk voor geaccrediteerde jachten. Voor passanten is de haven gesloten van 8 tot 16 juni. Boten zonder een geldige goedkeuringsvlag mogen niet voorbij het havenhoofd. Heb je wel een goedkeuringsvlag, voer deze dan duidelijk zichtbaar.

Praktische informatie

Toegang tot het livepark is gratis en het park is op zondag en maandag van 12:00 tot 21:00 geopend. Van dinsdag tot donderdag kun je er van 11:00 tot 21:00 terecht. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Den Haag Centraal vertrekt ieder uur een pendelboot naar de Haringkade. De tocht kost vijf euro en duurt twintig minuten. Ook met de tram of bus kun je er gemakkelijk komen. De VO65’s liggen aan de Vissershavenweg en de IMOCA’s aan de Dr. Lelykade. De meeste festiviteiten vinden plaats in het hoekje van de Vissershaven. Meer informatie vind je hier.

Tags: , Last modified: 8 juni 2023
Sluiten