The Ocean Race

Ocean Race bijna in Nederland

Den Haag maakt zich klaar voor laatste stop-over

09:00

Eind volgende week komt The Ocean Race naar Nederland. De IMOCA’s, VO65’s en heel veel (internationale) zeilfanaten verzamelen zich dan in Scheveningen voor de laatste stop-over. Van 11 tot en met 15 juni kun je de raceboten en hun zeilers zelf aan de kade bewonderen en op het water in actie zien. Een unieke kans om bij de grootste zeilrace rond de wereld te zijn! Wat kun je verwachten tijdens de stop-over in Den Haag?

IMOCA’s en VO65’s aan start in Aarhus

De laatste twee etappes van de Ocean Race in Europa worden allesbepalend. Deze week finishten de IMOCA’s in Aarhus, na een spannende en enorm snelle etappe over de Atlantische Oceaan. 11th Hour kwam als eerste over de finish in Denemarken en leidt nu met 28 punten het klassement. Holcim-PRB (27 punten) staat op de tweede plaats en Team Malizia (24 punten) staat derde. Biotherm is op halve snelheid nog onderweg naar Aarhus vanwege een gebroken zijstag. Ook de ontmaste GUYOT is nog onderweg per containerschip. Of het team weer aan zal kunnen sluiten in Aarhus, is nog niet bekend.

VO65’s weer in de race

De VO65’s zijn wel al in Aarhus, om op 8 juni aan hun tweede etappe te starten. Het is alweer een paar maanden geleden dat we de zes VO65’s in actie zagen. Het Nederlandse Team JAJO staat tweede, achter WindWhisper Racing Team. “Voorlopig staan we op de tweede plaats, daar zijn we blij mee. Maar de race is nog lang niet voorbij, we kijken alleen maar vooruit. We zullen er alles aan doen om het WindWhisper Racing Team het moeilijk te maken en er een zware race van te maken,” aldus schipper Jelmer van Beek van team JAJO. Volgende week zullen dus zowel de IMOCA’s met aan boord Rosalin Kuiper als de VO65’s, waaronder team JAJO, warm onthaald worden in Scheveningen.

Bijzondere bootjes kijken

In Scheveningen zijn er volop momenten om de IMOCA’s en VO65’s in actie te zien. Zowel de finish van de zesde etappe als de start van de laatste etappe én de in-port races kun je namelijk vanaf het strand volgen.

Het programma voor de races vind je onderaan dit artikel. Wil je de racebakken van nog dichterbij bewonderen, dan kun je ze tussen het zeilen door in de haven van Scheveningen opzoeken. Een andere bijzondere boot om van dichtbij te bekijken, is de Gipsy Moth IV, de tweemast kits waarmee Sir Francis Chichester in 1966-67 als eerste solo rond de wereld zeilde. Het schip staat bekend als het eerste zeiljacht dat werd ontworpen voor wedstrijden rond de wereld. Daarnaast worden er in het Ocean Live Park heel veel andere activiteiten georganiseerd voor het hele gezin. Ook zullen er iedere dag live optredens en foodtrucks aanwezig zijn.

the ocean race den haag
Plategrond Ocean Live Park (klik hier voor een grotere versie). (c) The Ocean Race The Hague.

Winactie: vaar mee!
Beleef The Ocean Race IMOCA’s of VO65’s van dichtbij op het water. In samenwerking met de Zeezeilschool Scheveningen verloten we drie mooie plaatsen aan boord van een boot van de Zeezeilschool. Ga voor 5 juni naar Zeilen.nl/winactie en doe mee. Deze actie is exclusief voor abonnees.
☞ 1ste prijs – Ervaar vanaf het water de PRO-AM Race van de IMOCA’s op 13 juni, 10.00-15.00 uur (1 persoon, t.w.v. 235 euro).
☞ 2de prijs – Ervaar vanaf het water de PRO-AM Race van de VO65’s op 14 juni, 10.00-15.00 uur (1 persoon, t.w.v. 235 euro).
☞ 3de prijs – Ontdek het zeezeilen en ga mee op de dagzeiltocht van de Zeezeilschool op 17 juni (1 persoon, t.w.v. 145 euro).

Zeker zijn van een plek? Reserveer snel zelf via Zeezeilschool.nl

Met je eigen boot naar de Ocean Race

Ben je van plan om met je eigen boot naar de Ocean Race in Den Haag te komen? Vanaf het water kun je natuurlijk de raceboten van nóg dichterbij in actie zien. Let wel goed op dat je de IMOCA’s en VO65’s meer dan genoeg ruimte geeft. De organisatie adviseert minimaal 150 meter afstand te houden. En je moet natuurlijk ten alle tijden buiten de afgezette racegebieden blijven. Deze gebieden zijn aangegeven met markeringsboeien en worden bewaakt door ribs en Marshall-boten (te herkennen aan het gele vlaggetje met ‘Security’). Zeilen is voor toeschouwers niet toegestaan.

Let op: deze kaartjes gaan uit van een noordelijke wind. Mocht de wind op de dag zelf anders staan, dan wordt de baan verlegd. Dan zal dus ook de exclusion zone er misschien anders uitzien en moet je als toeschouwer boot vanaf een andere plek kijken. Volg de social media van de organisatie voor de laatste informatie.

De haven van Scheveningen is gedurende de week alleen toegankelijk voor geaccrediteerde jachten. Voor passanten is de haven gesloten van 8 tot 16 juni. Boten zonder een geldige goedkeuringsvlag mogen niet voorbij het havenhoofd. Heb je wel een goedkeuringsvlag, voer deze dan duidelijk zichtbaar.

Praktische informatie

Toegang tot het livepark is gratis en het park is op zondag en maandag van 12:00 tot 21:00 geopend. Van dinsdag tot donderdag kun je er van 11:00 tot 21:00 terecht. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Den Haag Centraal vertrekt ieder uur een pendelboot naar de Haringkade. De tocht kost vijf euro en duurt twintig minuten. Ook met de tram of bus kun je er gemakkelijk komen. De VO65’s liggen aan de Vissershavenweg en de IMOCA’s aan de Dr. Lelykade. De meeste festiviteiten vinden plaats in het hoekje van de Vissershaven. Meer informatie vind je hier.

Programma Ocean Live Park Scheveningen
Elke dag: foodtrucks, live-acts, straattheater

Zondag 11 juni
Verwachte aankomst vanuit Aarhus;
14:00 VO65’s
18:00 IMOCA’s

Dinsdag 13 juni
11:30 – 14:00 Pro-am race IMOCA’s
17:30 – 19:00 In-port race IMOCA’s
19:30               Prijsuitreiking races

Woensdag 14 juni
11:30 – 14:00 Pro-am race VO65’s
17:30 – 19:00 In-port race VO65’s
19:30               Prijsuitreiking races

Donderdag 15 juni
13:00              Start 2e etappe VO65’s
18:00               Start 7de etappe IMOCA’s

Tags: , Last modified: 1 juni 2023
Sluiten