In gesprek met Rosalin Kuiper

Rosalin Kuiper: we kunnen deze race winnen

The Ocean Race is op de helft

12:07

Rosalin Kuiper Malizia

Na bijna 15.000 mijl en 35 dagen, sleepte Team Malizia afgelopen zondag de winst binnen van de derde etappe van The Ocean Race. Aan boord was natuurlijk ook de Nederlandse zeilster Rosalin Kuiper, die in de buurt van Kaap Hoorn gewond raakte. We spreken haar telefonisch, vlak nadat ze is aangekomen in Nederland.

Hoe gaat het nu met je?

“Het gaat stukken beter. Hoewel ik weer normaal slaap ben ik nog wel heel moe. Maar een week geleden sliep ik nog zo’n twintig uur per dag, dus er is vooruitgang. Het herstellen van een hersenschudding heeft tijd nodig.”

Tijdens de ronding van Kaap Hoorn kon je wel lachen!

“Haha dat klopt, maar wel als een boer met kiespijn! Als je goed naar de foto kijkt zie je de tranen in mijn ogen. Het is natuurlijk een heel bijzonder moment, daarom heb ik me toen met moeite in een zeilpak gehesen.”

De ronding van Kaap Hoorn (c) Antoine Auriol

Alle teams zijn inmiddels gefinisht, en deze monsteretappe, de langste ooit in de geschiedenis van The Ocean Race, verliep zoals verwacht roerig. Begin maart moest Guyot environnement, enkele dagen na de start, naar Kaapstad terugkeren vanwege structurele schade aan de romp. Team Malizia verloor een voorzeil, waarbij een scheur ontstond van zo’n halve meter bij de masttop. Een gedurfde reparatie op 27 meter hoogte volgde. In de tussentijd ging Holcim-PRB er met behulp van een stevig lagedrukgebied vandoor, en wist een voorsprong van maar liefst 600 mijl op de rest van de vloot te pakken. Maar bij Nieuw-Zeeland werden de kaarten opnieuw geschud: enkele dagen voeren de zeilers op een kluitje, soms zo dicht bij elkaar dat alle boten tegelijkertijd te zien waren. Een paar dagen voor het ronden van Kaap Hoorn nam Malizia de leiding over.

Rosalin tijdens een controle in de mast, 11th Hour Racing op de achtergrond
Stukken koolstofmat voor de reparatie aan de mast

Hoe hebben jullie dat geflikt?

“Hard varen natuurlijk! Het helpt dat onze boot het goed doet in de zware condities van de laatste week. De extra volle boeg en vorm van de romp zorgen ervoor dat we over de golven surfen en veel minder vaak in een golf boren. In het laatste stuk, van Kaap Hoorn naar Itajaí, voeren we lange tijd nek-aan-nek met Holcim-PRB. Soms konden we zelfs zien dat ze in een golf voeren, uit het roer liepen en platgingen. Ze hebben toen schade opgelopen en er heel bewust voor gekozen om ons te laten gaan; het was simpelweg te gevaarlijk.”

Wat betekent dat voor de volgende etappe?

“De volgende etappe gaan we vaker rustig weer tegenkomen, dus dat wordt een uitdaging. Onze concurrenten kunnen bij zo’n 15 knopen wind op een aandewindse koers al foilen. Bij ons lukt dat pas rond de 18 knopen. Maar als we eenmaal op de foils zeilen, zijn we niet langzamer. Ik denkt dat we ook nog beter moeten leren hoe we alles uit deze boot kunnen halen als het wat minder hard waait. Maar: deze race is een marathon, en er is nog een hele lange weg te gaan. Met dit geweldige team, de shorecrew en iedereen die bijdraagt kunnen we echt goede resultaten halen. We kunnen zelfs de race winnen.”

Bij Kaap Hoorn genoeg wind om te foilen (c) Antoine Auriol

Nog drie weken tot de volgende etappe. Hoe zien die eruit?

“Ik ga heel weinig doen de komende dagen. Uitrusten en tijd doorbrengen met familie. In de tussentijd is de shorecrew druk bezig met de boot. De mast is eraf, ze maken een scan van de romp om de structurele integriteit te controleren en alle systemen worden uitvoerig gecheckt. Daarnaast maken ze alles schoon en zetten ze nieuw eten aan boord. Op 15 april vlieg ik weer naar Brazilië, waar dan nog een week tijd is om voor te bereiden op de start.”

Krijg je die rust wel als kersverse BN-er?

“Dat valt wel mee hoor! Ik merk het wel aan het aantal volgers op mijn Instagram, en ik heb ik veel contact met de media, ook met journalisten van bijvoorbeeld de NRC en het AD. En in het KLM-vliegtuig op weg naar huis kreeg ik een heel lief briefje van de crew. Voor de rest is er weinig veranderd!”

Rosalin vlak na de winst van etappe 3 (c) Sailing Energy

Op 23 april gaat de vierde etappe van The Ocean Race van start. Houd Zeilen.nl in de gaten voor het laatste Ocean Race nieuws, de in-port-race en meer van dit soort interviews met Rosalin.

Tags: , Last modified: 6 april 2023
Sluiten