The Ocean Race

Hans Horrevoets komt 12 jaar geleden om in de Volvo Ocean Race

08:30

Volvo Open 70 ABN AMRO TWO heads out in the open sea as the fleet heads off after leg 3 start from Melbourne.....©Jon Nash

Het is vandaag precies twaalf jaar geleden dat zeezeiler Hans Horrevoets omkomt in de Volvo Ocean Race. Op 18 mei 2006 gaat het aan boord van de ABN AMRO 2 helemaal mis. Horrevoets slaat tijdens een zware storm op de Atlantische Oceaan overboord en overlijdt.

Simeon Tienpont (nu schipper bij team AkzoNobel) zat in 2006 samen met Horrevoets aan boord bij ABN AMRO 2. (c) Scott Beavis.

Jongerenboot

Aanvankelijk loopt alles tijdens de zeilwedstrijd rond de wereld zeer voorspoedig. De negen maanden durende Volvo Ocean Race kent vele tussenstops en de ‘jongerenboot’ van ABN AMRO 2, met Horrevoets als ervaren zeiler, doet het verrassend goed. Zijn vrouw Petra van Rij komt regelmatig over met dochter Bobby. In Kaapstad raakt ze zwanger van hun tweede kindje.

Toch gaat het in de zevende etappe, van New York naar Portsmouth, verschrikkelijk mis. Het ongeluk waarbij Horrevoets overboord raakt, gebeurt ongeveer 1300 zeemijl uit de kust van het Engelse Land’s End. De bemanning zet alles op alles om hun teamgenoot uit het water te halen. Uiteindelijk slagen ze daarin, maar ze kunnen zijn leven niet meer redden…

(c) Koen Suyk.

Reconstructie

Andere Tijden Sport zond begin dit jaar een reconstructie uit van de fatale reis. Hoe kon het gebeuren? Was het pech? Voelde hij zich te verantwoordelijk voor de grotendeels jonge bemanning? Andere Tijden Sport sprak onder andere met de zeilers die erbij waren, met zijn vrouw Petra en met Roy Heiner, sportief directeur van de Nederlandse ploeg en vriend van Horrevoets. Klik hier om de documentaire te bekijken.

Omslagfoto: John Nash/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten