The Ocean Race

Annemieke Bes eerste Nederlander met etappewinst!

15:51

Leg 4, Melbourne to Hong Kong, day 17 Annemieke Bes on board Sun Hung Kai/Scallywag. Photo by Konrad Frost/Volvo Ocean Race. 16 January, 2018.

Met nog 40 mijl te gaan, is Team Sun Hung Kai/Scallywag op weg naar de historische winst in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race. David Witt en zijn bemanning zullen als helden in hun thuishaven worden onthaald. Nog nooit deed de race deze Aziatische stad aan en nog nooit zeilde een team onder de vlag van Hong Kong. Voor de Nederlandse Annemieke Bes is het haar eerste Volvo Ocean Race en dus ook haar eerste etappezege.

Schipper David Witt
(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Geen fouten

Om 14 UTC had Scallywag nog minder dan 50 nm te gaan bij een snelheid van 21 knopen. Hun voornaamste concurrent Vestas 11th Hour Racing zeilde daar bijna 52 nm achter. Als Scallywag geen grote fouten maakt, zal het winnend over de eindstreep komen.

Hun voorsprong zal naar verwachting tijdelijk afnemen, omdat ze onder de kust van Hong Kong in lichtere wind terecht zullen komen. Dat geeft de achtervolgers Vestas en Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer de kans om het gat wat te dichten. Het is onwaarschijnlijk dat dit duo een echte bedreiging voor de zege gaat vormen. Zij krijgen immers met dezelfde onstabiele en lichte bries te maken zodra ze dichter bij land komen.

Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Runner-up

De strijd om de tweede plek tussen Vestas en Dongfeng zal spannender worden, aangezien ze door slechts 15 nm worden gescheiden. De vierde plek is stevig in handen van het Nederlandse team AkzoNobel van Simeon Tienpont. Zij varen ruim 60 nm achter Dongfeng, maar 70 nm voor MAPFRE in vijfde positie. Dat is een flinke opsteker voor Tienpont’s team, dat in de derde etappe als laatste eindigde.

Klassementleider MAPFRE gaat aan kop van het achterste trio. Het Spaanse team zeilt 40 nm voor het Nederlandse Team Brunel en 45 nm voor Turn the Tide on Plastic.

Aankomst

De huidige ETA voor Scallywag is tussen 17:30 en 19:30 uur Nederlandse tijd. Vestas en Dongfeng worden ongeveer drie uur later verwacht en team AkzoNobel nog eens drie uur later.
MAPFRE, Brunel en Turn the Tide zullen naar verwachting tussen 03:30 en 08:00 uur Nederlandse tijd binnenkomen.

Etappe 4 – Positierapport – vrijdag 19 januari (Dag 18) – 13:00 UTC

  1. Sun Hung Kai/Scallywag
  2. Vestas 11th Hour Racing, 52 nm achter leider
  3. Dongfeng Race Team, 67,06 nm achter leider
  4. Team AkzoNobel, 130,03 nm achter leider
  5. MAPFRE, 200,24 nm achter leider
  6. Team Brunel, 234,91 nm achter leider
  7. Turn the Tide on Plastic, 243,15 nm achter leider

Live!

Zojuist werd de ‘3 hour call’ voor Scallywag gegeven. De boot wordt vóór 1900u Nederlandse tijd op de eindstreep verwacht. De finish wordt live uitgezonden. Check daarvoor de homepage van Zeilen.nl!

Omslagfoto: Konrad Frost / Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten