Actueel, Wedstrijden

Zo verliep de Rolex Sydney Hobart Yacht Race

10:10

79 boten zijn gefinisht in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race en zes teams hebben de eindstreep niet gehaald. Op tweede kerstdag ging de zeilrace van 628 mijl van start. De 74ste editie kende een nieuw record, een protestactie, een eerbetoon en het debuut in de race van de Nederlandse Rosalin Kuiper. Ook lees je hier alle uitslagen.

Na 1 dag, 19 uur, 7 minuten en 21 seconden kwam team Wild Oats XI als eerste aan in Hobart. Deze overwinning zorgde voor een nieuw record van negen line honours. Hiermee verbreekt Wild Oats XI het record van Kurrewa / Morna dat zij in 2014 vestigde met acht line honours.

Toch, net als als vorig jaar, ging de overwinning gepaard met protest. Wild Oats XI zou tijdens de race de AIS hebben uitgezet. Het wedstrijdcomité deed onderzoek op basis van het rapport van Black Jack en diende uiteindelijk een protest in tegen Wild Oats XI bij de jury. Na overleg kwam de jury met een oordeel. Zij heeft vooral gekeken naar de procedure en op basis daarvan het protest ongeldig verklaard. Zij stellen dat niet het wedstrijdcomité, maar Black Jack het protest in had moeten dienen omdat Black Jack als deelnemer een belang heeft bij de uitkomst. Wild Oats XI blijft de winnaar.

Links voor Peter Dean (c) Rolex / Studio Borlenghi

In memoriam

Exact 20 jaar terug, in 1998, waren de weercondities zo heftig dat er vijf boten zonken en zes mensen overleden. In dat jaar kwamen slechts 44 van de 115 gestarte boten over de finish.

Peter Dean was 15 en zijn broer Nathan 17, toen hun vader John – of ‘Deany’ zoals familie en vrienden hem noemden – op Winston Churchill vertrok. De boot en de bemanning kregen meer dan de gebruikelijke aandacht omdat Winston Churchill in 1945 meedeed aan de eerste Sydney to Hobart en toen als tweede eindigde. Niemand kon 20 jaar terug raden hoe de race zou verlopen. Winston Churchill zonk, waardoor de bemanning in reddingsvlotten moesten klimmen. In een van de vlotten zaten, Deany, Banno en Jim Lawler. Het drietal overleefde het niet. En tot overmaat van ramp werd Deany nooit gevonden. Peter Dean, wiens vroege leven had gedraaid rond zeilen en het water, heeft sindsdien geen voet meer op een boot gezet. Maar 20 jaar later heeft hij de moedige beslissing genomen om aan boord te stappen van Winning Appliances ter nagedachtenis aan zijn vader.

De overledenen worden herinnerd: Bruce Raymond Guy & Phillip Skeggs (Business Post Naiad, verdronken op 27 december 1998); John Dean, James Lawler & Michael Bannister (Winston Churchill, alle verdronken op 28 december 1998 – John nooit gevonden); en Glyn Charles (Sword of Orion, verdronken op 27 december 1998 – nooit gevonden).

Kuipers debuut

Voor Rosalin Kuiper zit haar eerste Rolex Sydney Hobart Yacht Race erop. Van 2015 tot 2018 was Rosalin lid van Team Heiner Talents. Zij voer mee aan boord van 100 ft Maxi Infotrack waar eveneens Bouwe Bekking op zeilde. Het was een goede eerste Sydney to Hobart voor Rosalin in de Line honours is ze met haar team als vierde geëindigd.

(c) Rolex / Studio Borlenghi

Andere Nederlanders in de race

Naast Rosalin Kuiper en Bouwe Bekking zeilden er nog meer Nederlanders mee in de race.

Carlo Huisman op Wild Oats XI
Jorden van Rooijen op Grace O’Malley
Wouter Verbraak op Alive
Carolijn Brouwer op Wild Oats X
Annemieke Bes op Scallywag
Dirk de Ridder op Comanche

(c) Rolex / Studio Borlenghi

Uitslagen

Line honours
1. Wild Oats XI (met Carlo Huisman)
2. Black Jack
3. Comanche (Dirk de Ridder)

IRC All
1. Alive (met Wouter Verbraak)
2. Wild Oats X (met Carolijn Brouwer)
3. Voodoo

IRC – Div 0
1. Alive (met Wouter Verbraak)
2. Wild Oats X (met Carolijn Brouwer)
3. Privateer

IRC – Div 1
1. Voodoo
2. Winning Appliances
3. Ichi Ban

IRC – Div 2
1. St Jude
2. Chutzpah
3. Patrice

Rolex / Studio Borlenghi

IRC – Div 3
1. Grace O’Malley (met Jorden van Rooijen)
2. Enterprise
3. SailExchange

IRC – Div 4
1. Ausreo
2. Papillon
3. Midnight Rambler

ORCi – ALL
1. Alive (met Wouter Verbraak)
2. Wild Oats X (met Carolijn Brouwer)
3. Voodoo

ORCi – Div 1
1. Alive (met Wouter Verbraak)
2. Wild Oats X (met Carolijn Brouwer)
3. Black Jack

ORCi – Div 2
1. Voodoo
2. Ichi Ban
3. Prospector

ORCi – Div 3
1. St Jude
2. Enterprise
3. Chutzpah

ORCi – Div 4
1. Grace O’Malley (met Jorden van Rooijen)
2. SailExchange
3. Black Sheep

PHS
1. Wax Lyrical
2. Pekljus
3. Helsal 3

Corinthian
1. Gun Runner
2. Cinquante
3. Wax Lyrical

Cruising
1. Relish IV

Omslagfoto: Rolex / Studio Borlenghi

Tags: , , , , , , , , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten