The Ocean Race

Een jaar later: Scallywag-schipper David Witt over John Fisher

17:54

(c) Jérémie Lecaudey

Er is alweer een jaar voorbijgegaan sinds het drama aan boord van Sun Hung Kai/Scallywag in de Volvo Ocean Race. Op 26 maart 2018 sloeg John ‘Fish’ Fisher in de overboord in de Zuidelijke Oceaan. Schipper David Witt verloor zijn beste vriend en schrijft nu, een jaar later, zijn gevoelens prachtig van zich af op Facebook.

Het stuk:

David Witt (c) Jérémie Lecaudey/VOR

De laatste keer dat ik iets op social media heb geschreven was toen het team besloot om door te gaan met de wedstrijd, na het verlis van Fish. Ik voelde me verplicht om weer te schrijven. Met onze supporters en sponsors wil ik mijn ervaringen van kortgeleden delen.

Zoals jullie je allemaal herinneren, begonnen Fish en ik in Kaapstad met het dragen van een roze ‘Never Give Up’-armband om een jonge jongen, genaamd Rowan, te steunen. We zijn blij dat hij op dit moment in remissie is. Ik kan het niet helpen, maar ik denk dat iets van John’s goedheid in Rowan is terechtgekomen.

Toen de race was afgelopen droeg ik twee armbanden – de ene roze met ‘Never Give Up’  en de andere voor autisme op het water. Nadat de race voorbij was en we de het verlies van Fish een plek probeerden te geven, legde ik aan een goede vriend uit dat de roze armband een symbool was geworden. Het gaf me het gevoel dat Fish nog steeds bij me was, dat we nog steeds alles samen deden en, op een bepaalde manier, deed ik het mijne om de herinneringen aan hem in zo goed en eervol in stand te houden. Ik vroeg aan hem hoe ik de armband ooit af zou kunnen doen, hij antwoordde ‘wanneer hij eraf valt’!

De armband aan een vlaggenmast geknoopt bij de Antigua Yacht Club

Slechts twee dagen nadat het een jaar geleden was dat Fish overleed kwamen Kim en ik door een fout in Antigua terecht tijdens het wegbrengen van een RIB naar St Barths. De motor aan bakboord was oververhit en het was een onvoorziene stop. De volgende ochtend werd ik wakker met een allergische reactie door het armbandje dat ik al 16 maanden droeg.

Het was exact dezelfde uitslag die Fish kreeg op dezelfde plaats door de latex manchetten van de zeilkleding. Dit was het gevolg van Fish’ verleden waarbij hij met latex handschoenen aan werkte met composietmaterialen, maar ik had nog nooit een dergelijke reactie gehad. Terwijl we aan de RIB werkten en met een monteur afspraken deed ik de armband af en om mijn andere pols zodat de uitslag kon verdwijnen, maar de armband brak!

…Onder de Britse vlag

Ik stond in de Antigua Yacht Club, wat Fish z’n meest favoriete plek was op aarde, zoals sommigen van jullie zullen herinneren. Ik stond op exact dezelfde plaats als van zijn WhatsAppfoto, die we allemaal zo vaak zagen. Voor mij was dit meer dan toeval en ik besloot dat dit Fish’ manier was om mij zijn laatste ‘vaarwel’ te zeggen. Ik plaatste de armband om een vlaggenmast, onder de Britse vlag bij de Antigua Yacht Club.

Tot ziens m’n vriend, bedankt dat je bent wie je bent, voor altijd in mijn hart.
Het spijt me zo vriend.

Witty

Lees ook:

Omslagfoto: Jérémie Lecaudey

Tags: , , , , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten