Golden Globe Race

Nieuwe uitvallers en strijd om de koppositie

Een overzicht van week 15 in de Golden Globe Race

17:13

Twee nieuwe uitvallers, waaronder Elliott Smith

Na de relatief langzame start van vorige week sneuvelden de snelheidsrecords aan de kop van de vloot deze week bij de vleet. Zo verbeterde Kirsten Neuschäfer haar eigenlijk 7-daagse afstandsrecord en verpulverde Abhilash Tomy zijn 24-uurs record. Iets verder naar het oosten deed Simon Curwen nog een extra duit in het zakje door het 24-uurs record voor de hele vloot nog even aan te scherpen. En ook Elliott Smith brak – ondanks zijn gereduceerde tuig – zijn persoonlijk 24-uurs record.

Dinsdag was de beurt aan Ian Herbert-Jones. De Brit is bezig aan een fikse inhaalslag, waardoor de deadline in Hobart voor hem steeds realistischer wordt. Een persoonlijk 24-uurs record helpt daar dan zeker bij! Niet veel later ging zijn 7-daags record eraan en lijkt het deelnemersveld iets in elkaar te schuiven. Helemaal toen Curwen vooraan in een windstilte terecht kwam, en Neuschäfer en Tomy wel flink op konden blijven stomen. Ondanks dat Curwen nog steeds een flinke voorsprong heeft, geven zijn achtervolgers de strijd om de koppositie nog lang niet op.

strijd om de koppositie
Simon Curwen wordt op de hielen gezeten door Kirsten Neuschäfer en Abhilash Tomy. Foto: Josh Marr

De eerste Chichester Classer

Maar ook hekkensluiter Guy Waites heeft nog lang niet opgegeven. Woensdag kwam hij aan in Kaapstad, waar Sagarmatha eindelijk ontdaan kon worden van de vele eendenmosselen op het onderwaterschip. Waites heeft geen moment onbenut gelaten om zijn boot weer spik en span te krijgen: Sagarmatha lag eigenlijk in no time op de kant voor een schoonmaakbeurt en een nieuwe laag antifouling. Het was nog even onzeker of de Brit door zou zeilen of niet, vooral omdat de deadline in Hobart krap wordt. Hij heeft echter besloten toch door te varen. Waites ligt nu officieel uit de Golden Globe Race, maar zal zijn weg in Chichester Class vervolgen.

Roaring 40s zijn geen partij voor Nuri’s discobal

Terwijl Curwen nog tot de tweede helft van de week gevangen zat in het hogedrukgebied, en Neuschäfer dat probeerde te omzeilen door met een flinke omweg op Hobart aan te koersen, was het voor het midden van de vloot een heel ander verhaal. Voor Michael Guggenberger en Jeremy Bagshaw deden de Roaring 40s hun naam en reputatie absoluut eer aan. Het was overleven voor de nummer 4 en 5 van het klassement, die weliswaar flink aan het inlopen zijn op de top 3 maar wellicht toch liever iets rustigere omstandigheden hadden gehad. Desondanks zorgde Nuri’s discobal een vrolijke noot.

Opnieuw serieuze averij voor Smith

Hoewel Smith vrijdag wederom zijn persoonlijk 24-uurs record verbeterde, was het voor de Amerikaan snel gedaan met de progressie. Nog geen drie uur na zijn nieuwe record bleek namelijk dat de reparatie van zijn boegspriet het niet hield. De boegspriet begon opnieuw door te buigen, waardoor Smith zich genoodzaakt voelde via zijn satelliettelefoon zijn manager te bellen om zijn opties te bespreken. Dat kwam hem wel op een boete te staan, maar Smith werd nog niet naar Chichester Class teruggezet.

In eerste instantie had hij de boegspriet met twee spinnakervallen opnieuw gerepareerd en was het plan door te zeilen naar Hobart. Albany in het westen van Australië was als alternatieve uitvalsbasis gekozen. Vanmiddag werd echter bekend dat Smith koers heeft gezet naar het Australische Fremantle. Als hij daar aankomt zal hij zich definitief uit de Golden Globe Race terugtrekken. Smith heeft meerdere malen geprobeerd in de mast te klimmen en de voorstag te vervangen. Hij werd daarbij echter zo hard heen en weer gezwiept dat niet alleen de reparatie onmogelijk was, maar ook een groot deel van het cruciale gereedschap overboord is gevallen.

Second Winds boegspriet is opnieuw geknapt
Elliott Smith en de boegspriet van Second Wind hebben betere tijden gekend. Foto: GGR / Elliott Smith

Strijd om de koppositie

Omdat koploper Curwen nog steeds weinig progressie maakt, is Neuschäfer hem tot 100 mijl genaderd. De Zuid-Afrikaanse heeft wederom een ongebruikelijke aanvaarroute gekozen, maar dat lijkt – net als in Kaapstad – goed uit te gaan pakken. Zeker met de 35 uur aan tijdcompensatie die ze heeft gekregen kon dit de komende week nog wel eens een heel spannende strijd om de koppositie gaan worden.

Omslagfoto: Elliott Smith

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , Last modified: 19 december 2022
Sluiten