Olympische Spelen

Westerhof en Berkhout: “Niet goed genoeg voor goud”

17:03

Voor Lisa Westerhof en Lobke Berkhout is vrijdag tijdens de medalrace in de 470-klasse een bronzen medaille het hoogst haalbare. Het duo kende vandaag opnieuw een moeilijke dag en eindigde in de negende race als twintigste. In de afsluitende fleetrace als zesde, net achter de Fransen.

Lisa en Lobke kwamen woensdagmiddag lachend door de mixed zone. “Er moet gewoon een knop om en die kan beter snel om, dan te laat. Er is een medaille te winnen. En daar moeten we gewoon keihard voor knokken. In de eerste race vandaag lagen we niet goed bij. We kwamen niet in de wedstrijd, waardoor we teveel risico’s namen en alleen maar naar achter zeilden, in plaats van naar voren,” aldus Lisa Westerhof.

“Het zijn lastige omstandigheden,” vult Lobke haar stuurvrouw aan. “Bij de eerste boei lag iedereen nog heel dicht bij elkaar. Dan weet je dat er mogelijkheden zijn. Die moet je dan wel boot voor boot grijpen. Nu namen we veel te veel risico.”

“We hebben niet tegen deze dag met weinig wind opgezien. Je weet dat er heel veel kan gebeuren als het minder waait. Maar daar tegenover heb je ook weer heel kansen. Je moet je kop erbij blijven houden en stabiel zijn. De hele week is het weer afwisselend. We hebben hierop getraind. Met dit soort wedstrijden hebben we er vaak wel bijgezeten.”

Lisa: “Het is heel even een teleurstelling als je weet dat je alleen nog om het brons kunt zeilen. Maar verder wil ik daar op dit moment niet te veel bij stil staan. Ik heb nu vooral het gevoel dat we vrijdag gaan vechten om die bronzen plak.”

Lobke: “We moeten ook realistisch zijn. We hebben er deze week tegen aan gehikt, maar nooit dominantie getoond. We stonden vanmorgen riant op voorsprong op nummer vier. Dat verschil is nu ineens heel klein (3 punten).  Brons hebben we zeker verdiend. Goud is deze week niet voor ons weggelegd. Nieuw-Zeeland en Engeland zijn een stuk stabieler.”

Een grote groep supporters is speciaal voor Lisa en Lobke naar Weymouth gekomen. De ‘leukste zeilmeisjes van Nederland’ hopen dat zij met hulp vanaf de wal tijdens  de medalrace naar brons geschreeuwd zullen worden. “Onze supporters zijn gekomen voor een feestje. Wij hopen er iedergeval een bronzen feestje van te maken.”

Morgen heeft het duo een rustdag. “We gaan een sauna pakken, daarna de strategie voor vrijdag bespreken en vooral onze kop leegmaken.”

 

Tekst Eric van Staten/ Zeilen

Tags: , , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten