Olympische Spelen

Schrama en Nap vertegenwoordigen Nederland op de Spelen

11:21

Rolf Schrama en Sandra Nap misten bij de wereldkampioenschappen paralympisch zeilklassen net het podium in de Skud-18. Toch verlieten zij Medemblik met lachende gezichten. Het duo kreeg aan het einde van de Delta Lloyd Regatta, waar de WK deel van uitmaakte, te horen dat ze later dit jaar Nederland op zeilwater bij Rio mogen vertegenwoordigen op de Paralympics.

(c) Jasper van StaverenSchrama en Nap zijn de enige Nederlandse zeilers op de Paralympics. Net als in december bij het vorige WK eindigden het koppel in Medemblik als vierde. Ze moesten bij de eerste zes eindigen om zeker te zijn van een reis naar Rio.

“Dit is een grote opluchting,” stelde de 25-jarige Nap, die vooral na de matige races op vrijdag toch enigszins gespannen in de Skud was gestapt voor de slotdag met twee races. “We hadden nog geen zekerheid, het moest vandaag gebeuren.” Twee vijfde plaatsen waren voldoende om naar de vierde plaats op te schuiven. “Het is snel gegaan. Sandra en ik voeren hier bij de Delta Lloyd Regatta twee jaar geleden voor het eerst samen. We gaan nu drie maanden op het water bij Scheveningen trainen en dan moet er in Rio een podiumplaats uitrollen. Ik ben al tijd positief. We zijn wel klaar met die vierde plaatsen,” vult Schrama aan.

Titelfavorieten voorbij gevaren

De titel in de Skud-18 ging verrassend naar het Poolse duo Monika Gibes/Piotr Cichocki, dat de favoriete Britse en Australische boten achter zich hield. Gibes en Cichocki trainen vaak met de Nederlanders en werkten vorig jaar bij de Delta Lloyd Regatta hun eerste wedstrijd samen af.

2.4mR en Sonar

De strijd om de wereldtitel in de 2.4mR en de Sonar-klasse was spannend. In de 2.4mR veroverde de ervaren Duitser Heiko Kroger de wereldtitel. De 50-jarige Duitser, in 2000 al paralympisch kampioen in Sydney, hield de Fransman Damien Seguin en de Australiër Matt Bugg acher zich.

De wereldtitel in de Sonar ging naar de Verenigde Staten. De Amerikanen Alphonsus Doerr, Hugh Freund en Kendell Brand bleven Groot-Brittannië en Australië nipt voor.

Eindstanden WK paralympische klassen

(c) Jasper van StaverenSkud-18

  1. Monika Gibes/Piotr Cichocki (Pol) 19,
  2. Alexandra Rickham/Niki Birrell (GBr) 27,
  3. 3 Daniel Fitzgibbon/Liesl Tesch (Aus) 40,
  4. Rolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 44.

Sonar

  1. Verenigde Staten 26,
  2. Groot-Brittannië 27,
  3. Australië 28.

2.4mR

  1. Heiko Kroger (Dui) 32,
  2. Damien Seguin (Fra) 37,
  3. Matt Bugg (Aus) 42.

Foto: Jasper van Staveren

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten