Actueel, Nieuws

Strijd om ticket voor Paralympische Spelen

08:09

Op de Wereldkampioenschappen paralympisch zeilen in Melbourne, Australië, zeilen twee Nederlandse teams mee in de Skud-klasse. Het duo Rolf Schrama en Sandra Nap staat na zes wedstrijden op een vijfde plaats in het klassement. Vera Voorbach en Jan Rein Esseveld staan negende. In totaal doen er zeventien teams mee uit twaalf verschillende landen. Het kampioenschap duurt nog tot en met 3 december.

In totaal zijn er drie verschillende paralympische zeilklassen. De twee Schrama en NapSkud-teams zijn de enige Nederlandse kandidaten voor deelname aan de Paralympische Spelen. De twee teams zijn elkaars concurrent voor het exclusieve ticket naar Rio, maar zijn ook elkaars trainingspartners. Ronald van Vianen is de bondscoach van het Paralympisch Zeilen en begeleidt de twee teams. “We doen met twee boten mee dat verhoogt onze kansen. Op het WK 2014 in Canada verloren we op de laatste dag deze landenkwalificatie. Ik ga ervan uit dat het hier goed komt”, aldus Van Vianen.

Het Australische team Fitzgibbon/Tesch gaat met afstand aan de leiding. Gevolgd door een groep van zes teams met weinig puntverschil, waaronder Schrama en Nap. Van Vianen gaf de volgende toelichting: “We maken heel veel progressie. Onze zeilers zijn relatief nieuw in de zeilsport. Ze leren heel snel. Het team van Fitzgibbon is een maatje te groot op het moment. Maar de snelheidsverschillen zijn klein. Af en toe moeten we nog slimmer zeilen. Dat is vooral te wijten aan minder ervaring. Dus de wereldtitel is ver weg, maar een plaats op het podium is nog mogelijk. We hebben nog drie dagen te gaan met vijf wedstrijden.”

Kwalificeren voor Olympische Spelen

Voor deelname aan de Paralympische Spelen van Rio 2016 moet Nederland eerst het land kwalificeren. Vijf landen zijn reeds geplaatst en op dit WK 2015 in Melbourne worden de laatste vijf plaatsen vergeven. Reeds geplaatst zijn AUS, GBR, ITA, CAN en USA.

Het duo Schrama en Nap heeft al een olympische limiet gevaren en won dit jaar het EK. Voorbach en Van Esseveld zijn ook kanshebbers op dat ene ticket naar Rio, vandaar dat beide teams nu met elkaar trainen. Voorbach en Van Esseveld hebben nog wel een A-Limiet nodig om het fulltime zeilen te kunnen financieren. Dat betekent een eindresultaat bij de eerste vijf landen in de geschoonde lijst.

Indien het Voorbach en Van Esseveld lukt om in de top vijf te eindigen, blijven beide team samen trainen tot het voorjaar. Tijdens de twee evenementen op het Gardameer en in Medemblik bepalen de zeilers wie van het Nederland mag vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen.

Tags: , , , Last modified: 3 december 2015
Sluiten