Olympische Spelen

Paralympische toppers

16:04

Voor Nederland zijn Rolf Schrama en Sandra Nap de enige twee zeilers die zich hebben gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Het duo zeilt relatief kort samen, maar weet nu al aardige resultaten neer te zetten in de Skud 18-klasse.

Rolf Schrama en Sandra Nap. ISAF Sailing World Cup Miami 2015Na een voortraject met veel training weten Rolf en Sandra zich in december 2015 tijdens het WK in Melbourne te kwalificeren. Aldaar moet het duo dat nu zo’n drie jaar ervaring heeft zich meten met de internationale sporters. “Van het type boot waarmee we zeilen zijn er niet zoveel, dus toen de andere Nederlandse zeilers na onze kwalificatie stopten hebben we trainingsafspraken gemaakt met teams uit andere landen,” legt Rolf uit. De vaste sparringpartners uit Italië, Polen en Spanje zeilen over het algemeen al langer samen en zijn voor het duo waardevolle trainingspartners. “Polen en Italië zitten echt op hetzelfde niveau als wij. Spanje staat iets lager in de ranking. Op deze manier leren wij van onze concurrenten en zij van ons. Als je alleen blijft trainen dan komt uiteindelijk niemand verder. Maar goed, tijdens de training laten wij natuurlijk niet het achterste van de tong zien.” De meest ervaren teams en daarmee de geduchtste tegenstanders komen uit Australië en Engeland. “Dit zit hem voornamelijk in de ervaring die zij al hebben. Australië steekt met kop en schouders boven iedereen uit. We gaan natuurlijk voor een plak, dat lijkt ons een mooi streven.”

Vorig jaar heeft het duo voor het eerst in Rio gezeild. “Het is een geweldige ervaring, dat is de plek waar je het allemaal voor doet,” zegt Rolf. “In juli trainen we voor de tweede keer in de olympische baai om de omstandigheden beter te leren kennen.” Het is financieel niet mogelijk om daar vaker te zeilen. Valencia, het Gardameer en ook Nederland zijn de alternatieve trainingslocaties. “In april zijn we veel in Medemblik, waar we in mei ook de laatste echte krachtmeting voor de Spelen hebben tijdens het WK. Bij Scheveningen oefenen we op de effecten van stroming op de boot.” Naar eigen zeggen moeten beiden nog op veel vlakken verbeteren, maar ze kijken erg uit naar de Spelen en hopen een goed resultaat neer te kunnen zetten.

ISAF Sailing World Cup Miami, 2015

‘Gaan voor het hoogst haalbare’, dat is het motto van Rolf Schrama,  geboren op 17 oktober 1975. Na een carrière in het bedrijfsleven begint Schrama in 2013 aan zijn zeilcarrière. Rolf Schrama, tot die tijd fanatiek zwemmer, raakt tijdens de Paralympische Talentendagen geïnteresseerd in het zeilen. In 2013 debuteert de inwoner van West Graftdijk op de Delta Lloyd Regatta in de 2.4mR. Daarna stapt hij over op de Olympische Skud 18, waarin hij samen met Sandra Nap vaart.

Sandra Nap, fanatiek mountainbiker en wielrenster, begint in oktober 2012 met zeilen, nadat ze zich voor de Paralympische Talentendag heeft ingeschreven. Nap, geboren op 6 april 1991, leert tijdens een tweetal trainingsstages in Valencia de fijne kneepjes van het vak, zeilend in de Sonar. Sinds 2013 vaart de in Leeuwarden woonachtige Nap samen met Rolf Schrama in de Olympische Skud.

 

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten