Olympische Spelen

Nederlandse olympische zeilers nog niet op niveau

10:37

Op dag twee van het Olympisch zeiltoernooi kwamen vijf Nederlanders in actie. Dorian van Rijsselberghe won twee van de drie races en verstevigde zijn tweede plek in het klassement. Lilian de Geus deed ook goede zaken met twee derde plaatsen. Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester wist haar leidende positie in het klassement dinsdag 9 augustus niet te behouden en zakte naar de vierde plaats. Finn zeiler Pieter-Jan Postma kwam dinsdag voor het eerst deze Spelen in actie en staat 15e. Laser zeiler Van Schaardenburg staat voorlopig elfde.

Bouwmeester vierde na vier races 

Marit Bouwmeester begon als leider in het klassement aan dag twee. Nadat de Chinese Xu Lijia gister een straf van de jury had gekregen. In race drie ging de Hongaarse Maria Erdi er met de winst van door voor de Belgische Evi van Acker en Lijia. Bouwmeester finishte als vijftiende. In race vier finishte Marit Bouwmeester als vierde achter Lijia die de winst pakte voor de Deense Tuula Tenkanen en de Deense Anne-Marie Rindom. Bouwmeester zakt voorlopig naar de vierde plaats in het klassement achter Lijia, Murphy en Rindom.

Olympische SpelenBouwmeester: “Ik maak het mezelf niet makkelijk. Ik maak er echt een beetje een potje van. Mijn starts zijn gewoon heel erg slecht. Het is niet goed genoeg. Daar kan ik ook niet echt een excuus voor verzinnen. De laatste wedstrijd heb ik wel gewoon heel goed geracet. Dus daar ben ik wel blij mee. Ik hoop dat ik de komende dagen er nog even een tandje bij kan doen. Ik zat er nog niet zo lekker in de afgelopen dagen. Het moet scherper maar morgen zitten we weer op de buitenbaan. Dat bevalt me eigenlijk wat beter dus daar heb ik vooral heel veel zin in.”

Postma kent geen droomstart op derde Spelen

Olympische SpelenIn de eerste race kent Finn zeiler Pieter-Jan Postma een ongelukkige start. Postma raakt de boei op de startlijn en moet achteraan beginnen. Uiteindelijk komt Pieter-Jan als 14e over de lijn. In de tweede race van de dag finisht Postma als 13e. Na dag één vinden we Postma voorlopig terug op de 15e plaats in het klassement. De Sloveen Zbogar gaat na een derde plaats in race één en winst in race twee voorlopig aan de leiding.

Bij terugkomst op de kant gaf Postma de volgende reactie: “Het was geen droomstart. Morgen gaan we echt alles beter doen. We zitten er op zich prima in maar het komt nog niet bij elkaar. Het was geen makkelijke start, het was soms aan de buitenkant te doen en soms aan de binnenkant. De Sloveen had het als een van de weinige helemaal te pakken vandaag. Het mooie met zeilen is dat we nog meerdere dagen hebben maar dit is geen top dag. Morgen gaan we weer verder, op een andere baan. Ik had hier willen scoren vandaag. Dus dat is even slikken, weer opladen voor morgen en weer het gas er op.”

Van Schaardenburg voorlopig elfde

Rutger van Schaardenburg vinden we na vier races terug op de elfde plaats. Van Schaardenburg had een slechte score in race drie met een 28e plaats, in race vier finishte Van Schaardenburg als achtste. De Argentijn Julio Alsogaray gaat na vier races aan de leiding.

Dorian van Rijsselberghe wint twee keer op dag twee 

Olympische SpelenIn de eerste race van de dag, race vier, moest Dorian van Rijsselberghe de Brit Nick Dempsey nog voor zich dulden en kwam als vierde binnen. In race vijf en zes waren de rollen echter omgedraaid: tweemaal surfte Van Rijsselberghe op overtuigende wijze naar de overwinning. Dempsey werd in race vijf nog vierde maar kwam in race zes pas als 14e over de finish. Met één aftrek gaat Dempsey nog wel aan de leiding. Van Rijsselberghe volgt op slechts één punt. De Pool Piotr Myszka staat voorlopig derde op zes punten achter Van Rijsselberghe.

Van Rijsselberghe: “De laatste race was er heel, heel, heel weinig wind tot geen wind dus we moesten er erg hard aan trekken om hem vooruit te krijgen. Maar tevreden, twee keer een één en een vier. Dus een goede dag maar we zijn er nog niet.” In tegenstelling tot maandag stond er dinsdag erg weinig wind. Van Rijsselberghe over deze wisselende omstandigheden: “Dat is het aard van het beestje hier, het is van alles wat en de meest allround persoon zal er hier uiteindelijk met de winst vandoor gaan. Wij hebben na de Spelen van 2012 gekeken wat voor condities we in Rio zouden krijgen en die lagen mij toen nog niet. We zijn er toen erg hard op gaan hameren om ervoor te zorgen dat we het wel naar onze hand kunnen zetten. Nu gaat dat goed.”

De Geus wel tevreden

Lilian de Geus finisht dinsdag twee keer als derde en in de laatste wedstrijd van de dag als zevende. In het klassement staat De Geus na zes wedstrijden en één aftrek met 20 punten voorlopig op de vierde plaats achter de Italiaanse Tartaglini (12 punten); de Francaise Picon (13 punten) en de Russische Elfutina (18 punten).

De Geus gaf na afloop de volgende reactie: “Ik ben op zich wel tevreden over vandaag. Er zaten heel veel goede dingen in maar ook een paar foutjes. Het zijn twee steady eerste dagen.” Voor de jonge windsurfster zijn het haar eerste Spelen. De Geus: “Ik benader het natuurlijk wel als een normale wedstrijd maar het is anders. Er zitten wat dingen om heen: wat pers dingen, alles duurt allemaal wat langer. Er is wat meer aandacht maar ik vind het op zich wel leuk.” Opvallend is ook de grote schare aan trouwe fans van De Geus, vooral familie. “Ook aandacht van mijn familie ja. Ze staan er met veel. Dat is alleen maar leuk, het stimuleert wel.”

Voor alle uitslagen kijken hier: rio2016.com/en/sailing-schedule-and-results

 

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten