Olympische Spelen

Zegers en Van Veen komen een puntje te kort

08:43

Op donderdag 18 augustus, de afsluitende dag van het Olympisch zeiltoernooi, kwamen de laatste twee Nederlandse duo’s in actie. In de 470 klasse zeilen Afrodite Zegers en Anneloes van Veen naar een tweede plaats in de medalrace. Het duo wordt uiteindelijk vierde, één punt verwijderd van het brons. Annemiek Bekkering en Annette Duetz hadden voor de medalrace in de 49er FX klasse al geen zicht meer op het podium. Een zesde plaats brengt het duo naar de zevende plaats in het eindklassement.

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen eindigen bij hun olympische debuut als vierde. In de afsluitende medalrace zeilen Zegers & Van Veen naar een knappe tweede plaats achter de Sloveense Mrak & Macarol. Aleh & Powrie uit Nieuw Zeeland varen naar de derde plaats genoeg voor het zilver. Het Franse duo Lecointre & Defrance eindigt als zesde en stelt zo het brons veilig.

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition features 380 athletes from 66 nations, in 274 boats racing across ten Olympic disciplines. Racing runs from Monday 8 August through to Thursday 18 August 2016 with 217 male and 163 female sailors racing out of Marina da Gloria in Rio de Janeiro, Brazil. Sailing made its Olympic debut in 1900 and has been a mainstay at every Olympic Games since 1908. For more information or requests please contact Daniel Smith at World Sailing on marketing@sailing.org or phone +44 (0) 7771 542 131.

Het duo kende een wisselvallig begin van de week maar eindigden sterk. Zegers: “Het was in het begin een beetje te spannend voor ons. De eerste keer op de Olympische Spelen, we zijn allebei jong. We zijn vier jaar geleden begonnen met het doel om ons eerst te kwalificeren en daarna de Olympische Spelen. Dat is gelukt!”

“Dan kom je hier en denk je nou gaat het echt beginnen. Dus in het begin was het wel een beetje moeilijk en hebben we fouten gemaakt maar na de rustdag hebben we de knop weten om te zetten en hebben we ons niveau laten zien.” Anneloes van Veen vult aan: “We hebben ons teruggeknokt deze week en zeker vandaag was het een mooie medalrace.” Opnieuw Zegers: “We hebben er alles uitgehaald. We hebben eerder in de week hier en daar wel wat punten laten liggen. Zo sloegen we twee keer om met veel wind, terwijl we in de top drie lagen. Het is precies wat ze zeggen elk punt telt. Maar het positieve is dat we slecht zijn begonnen en sterk zijn geëindigd.”

Trots

The Rio 2016 Olympic Sailing CompetitionTerugkijkend zijn de dames tevreden met het resultaat. Opnieuw Zegers: “We zijn in de top vier geëindigd, we zijn één van de beste van de wereld. Eén punt achter de nummer drie dus we kunnen trots op onszelf zijn. Maar op dit moment is het wel een beetje zuur. Het is een goede performance en we zijn de jongste in de top tien. Een mooie klassering met het oog op de toekomst en we gaan samen door naar Tokyo.”

Bekkering en Duetz zevende bij debuut 

Annemiek Bekkering & Annette Duetz eindigen bij hun olympisch debuut als zevende. Het podium was al voor de medalrace buiten bereik. In de medalrace zeilen Bekkering & Duetz naar een zesde plaats. Winst was er voor de Brazilianen Grael & Kunze die daarmee ook het goud pakken. Het zilver was voor Malony & Meech (NZL), brons voor Hansen & Salsko-Iversen (DEN).

The Rio 2016 Olympic Sailing CompetitionStuurvrouw Annemiek Bekkering: “We hebben geen goede week achter de rug. Het was echt een zware week. We hebben er helaas niet uit kunnen halen wat er in zat. De medalrace was wel heel fijn zeilen met het publiek en een lekkere wind. Maar we zijn niet blij met de week. We konden niet het niveau halen wat we normaal wel kunnen. Dan vaar je dus gemiddeld rond en zit je in de drukte van de vloot, daardoor maak je domme fouten en dan val je nog verder naar achter. Er waren gewoon te veel wedstrijden waarin we domme punten scoorden. Het was nooit dat je dacht en nu pakken wij hem even. Duetz vult aan: “Het is niet eens zo zeer het resultaat. Maar echt hoe we zeilden deze week, dat was gewoon niet goed. Als we een goede week hebben dan zitten we er wel echt een stuk dichterbij.”

Bekijk hier alle uitslagen.

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten