In Rio de Janeiro pakte de zeilploeg twee gouden medailles. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is de beste surfer en Laser Radial-zeilster Bouwmeester de beste zeilster van de wereld in hun klasse. De prestaties van de andere Nederlanders waren wisselend. Hieronder een overzicht en een korte terugblik met Ian Ainslie, hoofdcoach van de Olympische zeilploeg, voor wie de twee gouden medailles een droom zijn.
Goud Bouwmeester
Marit Bouwmeester pakte, na het zilver in Londen, nu in Rio het felbegeerde goud. Ainslie: “De doelstelling van Marit en Jaap was om niets aan het toeval over te laten. Een week voor de Spelen waren ze het er over eens dat ze er alles aan hadden gedaan en er klaar voor waren. Dat bleek ook zo te zijn. Marit is een fantastische atleet. Haar werklust en motivatie zijn uitzonderlijk.”
Goud Van Rijsselberghe
Dorian van Rijsselberge pakte in Rio voor de tweede keer het goud. “Nice guys can win as well’, dat hebben Dorian en zijn coach Aaron wel bewezen,” zegt Ainslie. “Ze hebben fantastisch gepresteerd. Dorians slechtste scores waren nog steeds ontzettend goed. Wanneer hij de kans zag om te winnen, dan greep hij die kans en won. Geweldig.”
Vierde plaats voor De Geus
Lilian de Geus eindigde uiteindelijk als vierde in het klassement bij de windsurfvrouwen. Op de voorlaatste dag stond De Geus nog zevende, maar door winst in de medalrace eindigde ze uiteindelijk als vierde, op één punt van het podium. “Lilian heeft een vierde plaats gewonnen. Ze voer een erg goede medalrace en kwam uiteindelijk één punt tekort. Ze mag best blij zijn met dit resultaat, aldus de hoofdcoach.”
Vierde plaats voor Zegers en Van Veen
Afrodite Zegers en Anneloes van Veen eindigden in de 470-klasse ook net naast het podium. De tweede plaats in de afsluitende medalrace bracht het duo van de zesde naar de vierde plaats. “Afrodite en Anneloes hebben een vierde plaats gewonnen in de medalrace en zeker niet het brons verloren,” vertelt Ainslie. “Het duo heeft een goede campagne gedraaid. Het is een jong team dat ontzettend hard heeft gewerkt. De afgelopen jaren hebben ze een hoop veerkracht getoond.”
Zevende plaats voor Bekkering & Duetz
Annemiek Bekkering en Annette Duetz eindigden in de 49erFX klasse als zevende. “Annemiek en Annette hadden een moeilijke campagne. Ze verloren de nationale selectie, maar kwamen toen weer terug,” legt Ainslie uit. Afgelopen week kwamen ze helaas niet echt lekker uit de verf. Ik weet dat ze beter kunnen.”
Negende plaats voor Van Schaardenburg
Rutger van Schaardenburg zeilde op zijn derde Spelen naar een negende plaats in het klassement. Ainslie: “Rutger was niet constant genoeg. Halverwege lag hij derde in het klassement. Daar wil je op dat moment zijn. Een paar slechte dagen wierpen hem daarna helaas terug in het klassement.”
Tiende plaats voor Postma
Pieter-Jan Postma zeilde op zijn derde Spelen naar een tiende plaats in de Finn-klasse. “Pieter-Jan was niet constant genoeg. Hij heeft de kracht en techniek om een medaille te winnen,” denkt Ainslie. Dat heeft hij vaak laten zien. In de laatste fleetrace had hij nog zicht op een medaille maar verloor hij een hoop plekken.”
Veertiende plaats voor Mulder en De Koning
Mandy Mulder en Coen de Koning eindigden in de Nacra 17 als veertiende. “Mandy en Coen begonnen het toernooi met een te vroege start en kwamen vervolgens nooit echt meer op gang. Hun kracht is normaal de tactiek en de strategie om de wind te lezen. Dit kwam er helaas niet uit. De veertiende plaats is een teleurstelling voor hen,” aldus Ainslie.
Twee gouden medailles, een droom voor Ainslie
“Twee gouden medailles is een droom. Maar ieder team had de potentie om bij de beste vijf te eindigen. Op de Spelen ligt alles onder een vergrootglas. De Olympische Spelen zorgen voor de grootste druk die een zeiler kan ervaren. Fouten worden direct afgestraft. Er is veel potentie om mee door te gaan en er zijn ook zaken waaraan we moeten werken. Maar we hebben een hoop om trots op te zijn,” aldus de tevreden hoofdcoach.
Tags: Olympische Spelen 2016 Last modified: 27 juli 2021