Olympische Spelen

Lobke Berkhout: “We verdienen het brons”

12:35

Lobke Berkhout verschijnt vandaag met een hanger uit 2008 om haar nek en oranje gelakte nagels aan de start van de medalrace in de 470-klasse. “Dit heeft mij tijdens de Olympische Spelen in China ook geluk gebracht,”  aldus de zeilster enkele uren voor de race waarin brons het hoogst haalbare is voor het 470-damesteam.

“We hebben gisteren tijdens de rustdag deze week geëvalueerd. Zoals wij gevaren hebben, hebben we geen recht op goud of zilver. Dat moet je dan loslaten. Maar de bronzen medaille verdienen we wel. We hebben met uitzondering van twee races een hele mooie serie neergezet. We horen gewoon op de derde plaats. Er zijn nog vier boten die kans maken op het brons. De Fransen en Brazilianen staan redelijk dichtbij ons. We moeten goed van start gaan en ons eigen ding doen en zorgen dat we er voor komen. Vervolgens moeten we ze in de gaten houden en blijven controleren. We mogen een plek achter de Fransen eindigen. En tussen ons en de Brazilianen mogen twee boten zitten. Engeland en Nieuw-Zeeland gaan met elkaar aan de slag. Er staat een goed windje en er is goede wind voorspeld. Het is wat later gaan waaien. De richting is goed, ook voor de vorming van golven. Dat ligt ons meer dan vlak water. We moeten niet vergeten ons gevoel te volgen. En daarop te vertrouwen en niet over alles willen nadenken en willen verklaren. Gewoon ons ding doen, met wat er is.”

Vanuit Nederland zijn ruim 200 supporters overgekomen om Lisa Westerhof en Lobke Berkhout aan te moedigen en naar het brons te schreeuwen. Minister Edith Schippers volgt de medalrace vanaf sleepboot Holland.

Tekst Eric van Staten/ Zeilen

Tags: , , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten