Olympische Spelen

Laatste olympische kwalificatiestrijd voor 49erFX

12:46

Woensdag 27 april begint in het Franse Hyères de tweede wereldbekerwedstrijd van het jaar. Voor het 49erFX duo Nina Keijzer en Claire Blom is deze wereldbekerwedstrijd de laatste kans om te voldoen aan de eis van NOC*NSF. De dames moeten eindigen in de top acht om zich te kwalificeren.

Keijzer en BlomIn de spectaculaire 49er-FX wonnen Nina Keijzer en Claire Blom vorig jaar de interne nationale selectie. Het duo moet om de kwalificatie te voltooien in Hyères voldoen aan de prestatie-eis van NOC*NSF. Deze eis is afgeleid van een top acht-resultaat op een WK, en zal voor Hyères specifiek worden vastgesteld afhankelijk van de kwaliteit van het deelnemersveld. Mochten Keijzer en Blom er niet in slagen om te voldoen aan deze eis dan worden Bekkering en Duetz voorgedragen, aangezien zij dan als enige Nederlandse team aan de NOC*NSF eis voldaan hebben.

Bekkering en Duetz in de wachtkamer

Het Delta Lloyd Talentploeg-duo Bekkering en Duetz kende dit jaar een sterke start in de 49erFX. Bekkering en Duetz werden in februari vierde op het WK en vorige maand bij de Sofia Cup pakten ze zelfs het goud. Afgelopen week zeilde het duo, ondanks dat er een dag rust werd genomen, naar de vierde plaats op het EK. Door het verlies van de interne nationale selecties vorig jaar hebben Bekkering en Duetz plaatsing voor de Spelen echter niet in eigen hand.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz Miami 2016Stuurvrouw Annemiek Bekkering over deze bijzondere situatie: “We weten natuurlijk al heel lang dat dit moment er aan zit te komen. We zijn er wel bewust mee bezig. We hebben ons afgelopen jaar natuurlijk goed ontwikkeld, zowel technisch als mentaal. In Barcelona, vorige week op het EK, hebben we een paar dagen heel goed gevaren. We gaan vol vertrouwen en ontspannen op weg naar Hyères. Kom maar op.”

Bekkering vervolgt: “Aan de andere kant is het natuurlijk heel raar dat we naar een evenement gaan waar we geen bijzondere prestatie hoeven neer te zetten. Het is heel spannend dat we zelf geen controle hebben over het eindresultaat.”

Manager Topsport Serge Kats: “We hebben heel veel respect voor beide teams, dat ze grotendeels op eigen kracht zo ver gekomen zijn en zich goed zijn blijven ontwikkelen. We kijken er naar uit dat we straks ons team voor Rio op naam compleet hebben. Na het evenement kunnen we, in overleg met NOC*NSF, bepalen hoe het gekwalificeerde team ondersteund kan worden in de laatste maanden op weg naar Rio. Maar dat hangt ook nog af van de resultaten in Hyères. In ieder geval is er straks in Rio voor het gekwalificeerde team een geheel nieuwe boot beschikbaar.”

Tags: , , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten