Nieuws, Wedstrijden

Video’s Sec Hayai: unieke inkijk aan boord van een Globe40

Hoe ze water koken in alle omstandigheden

17:32

Video leven aan boord Sec Hayai

Speciaal voor Zeilen maakte team Sec Hayai vier video’s die een unieke inkijk geven in het leven aan boord van hun Globe40. Benieuwd naar hoe een veertigvoeter die rond de wereld racet er van binnen uitziet? Frans Budel en Ysbrand Endt laten je zien hoe ze wachtlopen, koken onder helling en wat ze precies doen met de waterballast. Als toegift filmden ze de vloot in Recife, waaruit ze gisteravond alweer vertrokken.

Wachtoverdracht

Tijdens het zeilen lopen Ysbrand en Frans onafgebroken om en om wacht. Waar zitten ze dan precies, hoe slapen ze en waar letten ze op tijdens hun wacht? Bekijk het in dit filmpje!

De wachtoverdracht van Frans en Ysbrand. Video: Team Sec Hayai.

Eten en drinken onder helling

Hoe doe je dat, koken op een schip? Ysbrand laat zien hoe ze al hun maaltijden bereiden op hun eenpitsfornuis. Ook bij 48 knopen wind zetten ze gewoon lekker een kopje thee.

Eten en drinken onder helling. Video: Team Sec Hayai.

Waterballast

“We hebben geen ballastwater”, vertelde Ysbrand tijdens de wachtoverdacht aan Frans. De Globe40 boten varen met wisselende hoeveelheden ballastwater om per zeilvoering en wind het ideale oprichtende moment te behouden. Hoe werkt dit waterballast systeem precies?

Waterballast aan boord. Video: Team Sec Hayai.

Stroom opwekken

Om alle apparatuur draaiende te kunnen houden is er – uiteraard – stroom nodig. Ysbrand laat in de volgende video hoe ze aan boord van Sec Hayai stroom opwekken.

Stroom opwekken onderweg. Video: Team Sec Hayai

De vloot in Recife

Tot slot een filmpje van de vloot in Recife. Voor de laatste update van het team vanuit Brazilië, zie ook dit artikel van vorige week.

De Globe40 vloot in Recife. Video: Team Sec Hayai.

Omslagfoto: Team Sec Hayai.

Tags: , , , Last modified: 13 februari 2023
Sluiten