Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberge: ‘Windsurfen moet olympisch blijven’

20:30

Een race surfen kost Dorian van Rijsselberge minder tijd dan een wandeling langs de internationale media op het olympisch zeilcentrum in Weymouth. Iedereen wil die ‘gekke’ Nederlander spreken. Hij is uitgegroeid tot de lieveling van de media.

“Het was wel jammer dat die verdomde Nick Dempsey in de laatste race voorbij glipte,” vertelt Dorian aan Zeilen. “Een eerste en tweede plaats vandaag is goed. De eerste wedstrijd was echt zeilen. De start was even lastig, maar daarna was het een kwestie van snel omschakelen.”

Gaat het gemakkelijker dan je had verwacht? “Hier train je natuurlijk voor. In de training maak je het jezelf zo moeilijk mogelijk zodat het tijdens de races gemakkelijker gaat. Als je naar mijn resultaten kijkt dat lijkt het of het vanzelf gaat. Maar zo is het natuurlijk niet. Op het water gebeurd zoveel en je moet over iedereen controle houden. Het is nog steeds hard werken. Als je in een flow zit dat gaat het wel allemaal vanzelf. Maar je moet wel je kopje erbij houden.”

Morgen hebben de surfers een rustdag. Wat ga je doen? “Niet zoveel. Lekker rustig aan doen en misschien wat races kijken bij Fort Nothe.”

Het surfen verdwijnt na deze spelen van het olympisch zeilprogramma. Het lijkt dat er vanuit de surfwereld een juridische procedure  wordt gestart tegen de beslissing van de ISAF. “Natuurlijk moet surfen een olympische sport blijven, dat is mijn mening. Maar hoe men dat alsnog voor elkaar wil krijgen, daar sta ik buiten. Ik bemoei mij er niet mee. Ik wil gewoon blijven windsurfen.’’ (Tekst: Eric van Staten)

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten