Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberghe wint opnieuw goud

21:11

Zondag 14 augustus heeft Dorian van Rijsselberghe zijn gouden medaille extra glans gegeven. Van Rijsselberghe toonde onder toeziend oog van de koninklijke familie op overtuigende wijze naar de winst. Lilian de Geus won op knappe wijze de medalrace bij de vrouwen, maar kwam in het eindklassement uiteindelijk één punt te kort voor het brons. 470-zeilers Zegers en Van Veen staan voorlopig negende, net als Pieter-Jan Postma. Mandy Mulder en Coen de Koning sluiten het Olympisch toernooi af als twaalfde.

Gouden ereronde voor Van Rijsselberghe

2016-08-14 20:08:36 RIO DE JANEIRO - Dorian van Rijsselberghe tijdens de laatste race RS:X tijdens de Olympische Spelen van Rio. ANP ROBIN UTRECHT

RIO DE JANEIRO – Dorian van Rijsselberghe tijdens de laatste race RS:X tijdens de Olympische Spelen van Rio. ANP ROBIN UTRECHT

Dorian van Rijsselberghe was net als in Londen al voor de afsluitende medalrace zeker van het goud. Zoals van te voren aangekondigd Ik had geen geweldige start maar we hadden een goed plan. Ik ben meteen naar links gebeukt. Kwam als tweede boven toen pakte ik vervolgens de koppositie en was het snel klaar.”

De 27-jarige Texelaar pakte deze overwinning onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de drie prinsjes. Na afloop ging Van Rijsselberghe even aan boord bij de Koninklijke familie. Van Rijsselberghe “Ja ik ben even aan boord gegaan. Dat was hartstikke gezellig. Je ziet dat ze oprecht geïnteresseerd zijn. Helemaal geweldig!

Dorian met Koninklijke familieGevraagd naar of er deze week enig moment van twijfel was antwoorden van Rijsselberghe tegenover de NOS als volgt: “Nee je moet niet aan jezelf gaan twijfelen. Want dan is het klaar. Je moet gewoon de moed er in houden en elke dag is weer een nieuwe dag.“ Naast het goud stond ook het zilver alvast, dat is voor Nick Dempsey (GBR). Het brons ging naar de Fransman Pierre Le Coq. Nick Dempsey, de zilveren medaille winnaar van Londen en Rio, noemde Van Rijsselberghe na afloop van de medalrace: ‘de grootste windsurfer ooit.’ Van Rijsselberghe: “Dat hij dat zegt is mooier dan twee gouden medailles. Echt waar dat is heel bijzonder. Medailles zijn maar medailles maar als iemand je vertelt dat je de grootste windsurfer ooit bent… dat is wel heel apart.”

Zegers en Van Veen blijven voorlopig negende

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen zeilen zondag naar een vierde en elfde plaats in de 470 klasse. Met nog drie races voor de afsluitende medalrace is het podium voor dit debuterende duo nog steeds in zicht.

Postma zakt van vier naar negen

Pieter-Jan PostmaIn de Finn wist Pieter-Jan Postma zijn eerste plek van zaterdag geen vervolg te geven. Postma eindigde als 19e en kreeg in de laatste race van de dag een diskwalificatie. Door deze dramatische dag zakte Postma van de vierde naar de negende plaats. Postma: “Ik heb gewoon te veel fouten gemaakt. Zelfs met slecht zeilen kan ik hier een medaille winnen maar dit was te slecht.” De Brit Giles Scott verzekerde zich met een achtste en tweede plaats op de voorlaatste dag alvast van het goud. Scott heeft met alleen de medalrace nog te gaan een voorsprong van maar liefst 24 punten op de nummer twee Zbogar (SLO).

“Dit zijn mijn Spelen, hoogtepunt van de sport carrière, hiervoor echt heel hard en lang voor getraind maar na vandaag 19 en een dsq. Is de kans erg klein voor een medaille. Voor de medal race op woensdag. Op dit ogenblik geen woorden. Keihard. Weet wel dat k dankbaar ben voor alle support – jullie zijn kanjers,” schrijft Postma op Facebook.

Mulder en De Koning missen medalrace

Mandy Mulder en Coen de Koning zeilen zondag naar een 14e, derde en 13e plaats. Het Nacra 17 duo komt daarmee in het klassement niet verder dan een 12e plaats. Met alleen de medalrace, tussen de beste tien, nog te gaan is het toernooi voor Mulder & De Koning op de voorlaatste dag al voorbij.

De Geus net naast het podium

Lilian de Geus won knap de medalrace. Maar kwam uiteindelijk één punt te kort in het klassement voor het brons. Dat ging naar de Russin Elfutina voor de Chinese Chen en de Franse Picon. De Geus reageerde na afloop met gemengde gevoelens: “Zeker vandaag ben ik tevreden met de medalrace en hoe ik vrijdag heb gevaren. Ik denk wel dat ik nog een paar nachten wakker lig van dag 3. Dat is gewoon echt de slechtste dag die ik ooit heb gevaren denk ik. Iedereen maakt fouten natuurlijk, maar zo’n dag met die wind heb ik echt nog nooit eerder gezien in Rio. De wind was echt heel vlagerig toen. Heel veel windshifts, drukverschillen op de baan en de wind kwam vanaf het land. Als je er dan eenmaal naast zit kan je het eigenlijk niet meer goed maken. Ik ben echt super trots op hoe ik het de afgelopen jaren heb gedaan. Ik heb echt heel veel progressie gemaakt.”

Programma maandag 15 augustus

Op maandag 15 agustus zeilen Marit Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg de medalrace. Weet Bouwmeester haar leidende positie te behouden en pakt ze het goud? Verder komen Afrodite Zegers en Anneloes van Veen in de 470 opnieuw in actie. In de 49er FX klasse staan er ook drie wedstrijden op het programma voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

 

Tags: , , Last modified: 27 juli 2021
Sluiten