Olympische Spelen

Van Rijsselberghe zet zich in tegen vervuiling Rio

07:56

Olympisch surfer Dorian van Rijsselberghe zet zich in voor de schoonmaak van het water bij Rio. Meer dan zeventig procent van het rioolwater komt onbehandeld de zee in. Olympische zeilers beklagen zich verder over meubels, plastic en dode dieren die bij Rio in zee drijven. Van Rijsselberghe: “Het gaat mij niet alleen om het schoonmaken van het wedstrijdwater voor de Olympische Spelen, maar om het structureel aanpakken van het locale milieuprobleem.”

Ambassadeur Plastic Soup Foundation

Dorian van Rijsselberghe, Delta Lloyd Regatta 2014Al veel olympische zeilers hebben zich beklaagd over het vuile water bij Rio de Janeiro. Van Rijsselberghe is de nieuwe ambassadeur van de Nederlandse Plastic Soup Foundation en zet zich in voor dit probleem. De burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes, geeft aan dat hij de belofte van schoon water voor de Spelen niet waar kan maken. Dat het water gezuiverd zou worden, was een argument om de spelen naar de stad te halen.

Samen naar schoner water

“Kunnen we als Nederlanders niet de handen uit de mouwen steken en Brazilië helpen? Dit is precies waar Nederland groot in is: water- en afvalmanagement”, aldus Van Rijsselberghe. Een Nederlands consortium dat gedragen wordt door drie ministeries, beschikt volgens de foundation over voldoende kennis om zo’n clean-up op land en in het water op poten te zetten.

Maria Westerbos, directeur Plastic Soup Foundation: “Ja, met een goed Masterplan moet Nederland in staat zijn om deze klus te klaren. Het gaat daarbij natuurlijk niet alleen om de baai zelf: het probleem begint aan land in de meer dan 100 favela’s die al hun afval rechtstreeks op de riviertjes lozen die uitkomen in de baai. Daarom is het werken met vereende, lokale krachten, van cruciaal belang. De verbetering van waterkwaliteit en het leefmilieu voor de bewoners van de favela’s , maar natuurlijk ook het voorkomen van de massale doorvoer van (plastic) afval naar zee zijn de belangrijkste motivaties.”

”Vier bewindslieden hebben het Ketenakkoord Kunststofkringloop ondertekend: Mansveld en Schultz van Infrastructuur en Milieue, Kamp van Economische Zaken en Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Samen met bedrijven als Boskalis, ICH Merwede en technologisch instituut Deltares moet de BV Nederland er absoluut voor kunnen zorgen dat de baai van Rio in 2016 klaar is voor de Olympische Spelen en Dorian zijn olympische titel daar veilig en gezond kan verdedigen!”.

Baai van Rio de JaneiroMoeilijke belofte

De belofte om de zwaar vervuilde Guanabara Bay schoon te maken was aanvankelijk onderdeel van het voorstel dat Rio de Janeiro deed om de Olympische Spelen in 2016 te mogen organiseren. Dit is echter een bijzonder moeilijke opgave. Slechts 34 procent van het afvalwater wordt in deze miljoenenstad door waterzuiveringsinstallaties gereinigd, de rest stroomt zo de baai en de zee in. Rond de baai liggen 15 steden die gezamenlijk 18.000 liter afvalwater per seconde produceren en 55 rivieren monden uit in de baai. De Braziliaanse overheid zet momenteel tien eco-boten in om het drijvende afval te ruimen, maar opruimen is slechts een cosmetische ingreep wanneer er geen structurele oplossingen komen.

Over Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation (PSF) wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastic. De PSF wil bovendien bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt. In 2013 kwam Maria Westerbos, directeur van de PSF als nieuwkomer binnen in de Duurzame Top 100 van Trouw op nummer 20. Kijk voor meer informatie over de foundation op: http://plasticsoupfoundation.org/

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten