Internationale wedstrijden

Titanenstrijd in de Jules Verne Trophy

17:52

Spindrift IIZondagnacht vertrokken IDEC Sport en Spindrift II vanuit Brest voor een poging om de Jules Verne Trofee te veroveren. De reuzetrimarans worden geschipperd door respectievelijk François Joyon en Yann Guichard die het record van Loïck Peyron uit 2012 proberen te verbeteren. Peyron zeilde toen met de Maxi-trimaran Banque Populaire V in 45 dagen 13 uur 42 minuten en 53 seconden non-stop de wereld rond.

Tien dagen vooruit kijken

Terwijl het begin voor Banque Populaire V in 2012 juist moeizaam verliep, gaat het de twee nieuwe uitdagers vooralsnog gemakkelijk af. Na drie etmalen liggen beide trimarans al ruim driehonderd mijl voor op Peyron. Marcel van Triest, de Nederlandse walnavigator van IDEC Sport:  “Je kunt meteorologisch gezien eigenlijk maar tien dagen met enige zekerheid vooruitplannen. Het enige dat we dus konden optimaliseren was het tijdstip van de start. Na die tien dagen zijn we aangewezen op de heersende omstandigheden.”

IDEC Sport

IDEC sport
De dertig meter lange rode trimaran van Joyon is een oudgediende in de Jules Verne. Bij de doop in 2006 kreeg het schip de naam Groupama 3 waarna Franck Cammas in 2007 (gekapseisd bij Nieuw Zeeland) en in 2010 (nieuw record) de Jules Verne ermee zeilde. In 2013 kocht Banque Populaire de trimaran en doopte het om tot Banque Populaire VII om er vervolgens de Route du Rhum mee te winnen. Nu vaart Joyon met een zes koppige bemanning onder de naam IDEC Sport met dezelfde trimaran weer de Jules Verne. Bijzonder is de kleine bemanning, want Cammas voer in 2010 met negen bemanningsleden rond de wereld. Joyon heeft dit mogelijk gemaakt door de nodige aanpassingen aan het tuig. Zo werd er een kortere mast opgezet. Het totale zeiloppervlak bedraagt 678 vierkante meter.

Spindrift II

Met veertig meter lengte is Spindrift II de grootste trimaran op dit moment. De boot werd in 2008 als Banque Populaire V gebouwd en vestigde het 24-uursrecord van 903 mijl en een trans-Atlantisch record van drie dagen. Het is de trimaran waarmee Pascal Bidégorry in 2010 (uitval na aanvaring met brokstuk) en Loïck Peyron in 2012 (nieuw record) de Jules Verne zeilden. In 2013 kocht de Zwitserse zakenvrouw en zeilfanaat Dona Bertarelli de boot en doopte het om tot Spindrift II. Zij is nu mee aan boord onder leiding van schipper Yann Guichard. De bemanning bestaat uit veertien zeilers en het totale zeiloppervlak bedraagt met 1230 vierkante meter bijna het dubbele van IDEC Sport.

Geschiedenis Jules Verne

Geïnspireerd door het boek De Reis om de wereld in tachtig dagen (1882) van de auteur Jules Verne bedacht de Fransman Yves Le Cornec in 1985 de Jules Verne Trofee. De uitdaging was om in een tijd van minder dan 80 dagen rond de wereld te zeilen. De regels werden in 1990 opgesteld met de hulp van beroemde zeilers zoals Sir Robin Knox-Johnston, wijlen Sir Peter Blake en Bruno Peyron. Een prijs werd gesmeed en ter beschikking gesteld aan de schipper van het schip dat zonder fysieke hulp van buiten af non-stop het snelst rond de wereld zeilt vanaf de startlijn tussen de Créac’h vuurtoren op het Franse eiland Ouessant en de Lizard Vuurtoren in het Britse Cornwall. Sinds 1993 werd er 24 keer gestart en het record werd negen keer gevestigd. De eerste die dat deed was Bruno Peyron in 1994 met 79 dagen 6 uur en 15 minuten. De focus van de uitdaging is inmiddels verschoven naar een eindtijd van onder de 40 dagen.

Volgen

IDEC-Sport
Spindrift Racing
Tracker 

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten