Internationale wedstrijden

Schipper Numbatou wint kat-en-muisspel over de oceaan

Eerste deelnemers Globe 5.80 Transat aangekomen

09:48

Numbatou

De allereerste Globe 5.80’s zijn aangekomen in Antigua. Na een bloedstollende nek-aan-nekrace zeilde de Zwitser Etienne Messikommer (Numbatou) op maandag 13 december als eerste over de finish bij Antigua, slechts vier en een half uur eerder dan zijn Tsjechische concurrent Michal Krysta (Menawan).

Zes knopen

Etienne Messikommer is de winnaar van de eerste Globe 5.80 Transat. De Zwitser zeilde de overtocht van 3184 mijl in 26 dagen, 7 uur en 48 minuten en voer een gemiddelde snelheid van 5 knopen. Omdat de race begon met een lange periode van weinig wind, lag de gemiddelde snelheid meestal hoger. De laatste dagen trotseerden de deelnemers veel wind en hoge golven en kon Messikommer met een snelheid van zes knopen zijn Tjechische tegenstander maar net voorblijven.

“Ik heb de afgelopen drie dagen niet veel geslapen. Het is intens geweest, maar ik ben erg blij om hier in Antigua te zijn”, zei Messikommer bij aankomst.

Windvaan Menawan ging stuk

Michal Krysta kwam als tweede over de finish, maar heeft wel het snelheidsrecord van 16.9 (!) knopen op zijn naam staan, alsook de meest gezeilde mijlen in 24 uur (158 mijl!). Vier dagen voor de finish ging zijn windvaan stuk, waardoor de schipper van Menawan dagenlang aan zijn helmstok gekluisterd zat. Rond dezelfde tijd zag hij zijn voorsprong op Etienne Messikommer verloren gaan. Ondanks de uitputtingsslag slaagde de Tjechische atleet er toch in om zijn achterstand op Numbatou te beperken en slechts vier en een half uur later aan te komen in Antigua.

“Het was een grote droom om naar Antigua te gaan en nu ben ik hier. Dat voelt goed!” vertelt Krysta. “Het was een zware strijd. Ik heb al slapend gestuurd en het hele emotionele spectrum doorgemaakt. Ik kan niet wachten om aan land te gaan en Antigua te ontdekken.” Omdat in Antigua strenge Covid-regels gelden moeten de deelnemers, zelfs na bijna een maand op zee, zich eerst laten testen voor ze een voet aan wal mogen zetten.

Kat-en-muisspel

De eerste Globe 5.80 Transat ging op 17 november van start in Lanzarote, maar voor de twee koplopers begon de race eigenlijk al veel eerder. Vanaf de tocht vanuit Les Sables d’Ollonne, waar beide zeilers hun zelfgebouwde Globe 5.80’s in het water lieten, naar de start in Lagos zaten de Zwitser en de Tsjech elkaar onafgebroken op de hielen. Ergens halverwege op de oceaan zeilden Menawan en Numbatou zelfs 24 uur lang op slechts één mijl van elkaar vandaan. Dat ze dit kat-en-muisspel de hele overtocht hebben volgehouden is best bijzonder te noemen.

Twee keer de eerste

Messikommer, de schipper van de kleurrijkste Globe 5.80 uit de race, is ook de winnaar van de kwalificatie-etappe van Lagos naar Lanzarote. De 33-jarige Zwitser heeft verder geen ervaring met wedstrijdzeilen maar zeilde wel vier jaar lang met een stalen jacht van 34 voet op de Stille oceaan. Daar leerde hij Don McIntyre kennen, de bezieler van de eenheidsklasse Globe 5.80 en schipper van Trekka. Nadat die hem vertelde over de Globe 5.80 Transat besloot Messikommer zijn stalen boot te verkopen en een eigen Globe 5.80 te bouwen. Hij doopte zijn Globe 5.80 om tot Numbatou, wat een fonetische vertaling is van Number Two.

Etienne Messikommer over zijn zeilervaring en zijn zelfgebouwde boot Numbatou

Initiatiefnemer ook op het podium

Don McIntyre, schipper van Trekka, wordt vandaag in de loop van de dag verwacht in Antigua. Daardoor krijgt de initiatiefnemer van het event ook een plaats op het podium. Peter Kenyon (Origami) ligt zo’n zestig mijl achter hem. McIntyre en Kenyon zeilden sinds de start vrij dicht bij elkaar en kozen beiden om oostelijk te varen langs de West-Afrikaanse kust.

Molly Claire sluit het hek

Helemaal achteraan de vloot zeilt de schipper van Molly Claire, Jim Schofield. Zijn behouden strategie leverde hem intussen een achterstand op van zo’n 800 mijl, maar daar maakt de Ier zich geen zorgen over. Het doel van Schofield is om solo de oceaan over te steken in een zelfgebouwde boot. Hij hoeft niet de snelste te zijn, maar hoopt wel om voor tweede kerstdag in Antigua aan te komen.

Volgende editie ook Double Handed

De finishlijn voor de English Harbour op Antigua is niet toevallig uitgekozen. Het is dezelfde plaats waar in 1977 de eerste mini’s van de Mini Transat aankwamen. Met de Globe 5.80 Transat grijpt McIntyre terug naar het oorspronkelijke idee achter de Mini Transat; een betaalbare race organiseren voor avonturiers.

De Globe 5.80 Transat is de eerste oceaanrace met de nieuwe eenheidsklasse Globe 5.80. De meeste deelnemers hebben hun boot het afgelopen jaar zelf gebouwd om te kunnen deelnemen. De boot, een ontwerp van de Poolse Setka-ontwerper Janusz Maderski, is een mini van vijf meter tachtig uit multiplex die, na aankoop van de plannen, door iedere enthousiaste doe-het-zelver thuis in de schuur gebouwd kan worden. Tijdens de volgende editie in 2023 zullen ook Double Handed-teams worden toegelaten. Lees meer info op de website en Facebook.

Ook benieuwd hoe het is om met een Globe 5.80 te zeilen? Deze week krijgt Zeilen de kans om een stukje mee te varen met een in Nederland gebouwde G5.80. Daarover volgende week meer op zeilen.nl!

Eerdere berichten over de Globe 5.80 Transat vind je hier.

Alle foto’s: (c) G5.80T

Tags: Last modified: 16 december 2021
Sluiten