Internationale wedstrijden

Veel wind en hoge golven tijdens Globe 5.80 Transat

Spannende strijd op de oceaan tussen nieuwe zelfbouwklasse Globe 5.80

13:24

De Globe 5.80 Transat, de eerste oceaanrace met de zelfbouwklasse Globe 5.80, gaat de derde week in. Door harde wind en hoge golven beleven de vijf deelnemers niet de meest ontspannen overtocht, maar wel een groot avontuur. Met minder dan 1000 mijl te gaan tot de finish ontvouwt zich een spannende strijd tussen de koplopers.

Van weinig naar veel wind

De eerste dagen worden de 5.80’s geplaagd door lichte, onregelmatige wind. De vier koplopers kunnen nog net meeliften met een licht weersysteem langs de Afrikaanse kust. De vijfde deelnemer Jim Schofield (Molly Claire) mist de bus en loopt meteen een grote achterstand op. Pas na twaalf dagen zorgt het hogedrukgebied bij de Azoren voor een stabielere wind. En nog geen klein beetje: ruim vijfendertig knopen. De 5.80’s trotseren golven van drie tot vier meter. Ondanks de ruwe zee houden de meeste zeilers een goede snelheid van gemiddeld vijf knopen.

Spannende strijd tussen koplopers

Michal Krysta (Menawan) zeilt tot aan de Kaapverdische eilanden op kop. Hij verliest zijn voorsprong op Etienne Messikommer (Numbatou) wanneer hij beslist om tussen de eilanden door te zeilen. Honderd mijl noordelijker zeilen Peter Kenyon (Origami) en Don Mcintyre (Trekka) een eigen strijd, waarin Trekka voorop loopt. Na de Kaapverdische eilanden komen de vier koplopers steeds dichter bij elkaar. Op dag zeventien slaagt Krysta erin om zijn achterstand op Messikommer weer in te halen en de leiding te pakken. Bekend is dat Krysta graag met de hand stuurt, wat hem wellicht een snelheidsvoordeel geeft maar fysiek erg zwaar is.

De tracker op 7 december 2021 om 12:00:24 UTC

Winnaar over een week bekend?

Het blijft spannend wie uiteindelijk als eerste de finishlijn zal halen. Behalve Molly Claire, die zeshonderd mijl achteraan hobbelt maar het verder prima naar zijn zin heeft, hebben de 5.80’s intussen allemaal minder dan 1000 mijl te gaan tot Antigua. Momenteel zeilen ze zo’n 130 mijl per etmaal, wat helemaal niet slecht is voor een boot van vijf meter tachtig. Als de schippers dezelfde vaart blijven houden, zouden de eerste deelnemers al binnen een week kunnen aankomen. De weersomstandigheden zijn in ieder geval nog wel pittig. Uit de dagelijkse Tweets van de deelnemers is af te leiden hoe het er aan boord aan toe gaat.

Globe 5.80 Transat

De Globe 5.80 Transat is de eerste oceaanrace met de nieuwe eenheidsklasse Globe 5.80. De meeste deelnemers hebben hun boot het afgelopen jaar zelf gebouwd om te kunnen deelnemen. De boot, een ontwerp van de Poolse Setka-ontwerper Janusz Maderski, is een mini van vijf meter tachtig uit multiplex die, na aankoop van de plannen, door iedere enthousiaste doe-het-zelver thuis in de schuur gebouwd kan worden. Volg de race via de tracker en de updates op de website en Facebook.

Lees ook:

Globe 5.80 dag eerder van start

Oceaanracen met een zelfbouwboot van 5.80 meter

Omslagfoto: (c) Globe580Transat

Tags: Last modified: 8 december 2021
Sluiten