Internationale wedstrijden

Oceaanracen met een zelfbouwboot van 5,80 meter

08:35

De eerste Globe 5.80 Transat is gisteren, 1 november 2021, in Lagos van start gegaan, slechts achttien maanden na de lancering van de bouwplannen voor de nieuwe G580 klasse. Zes avonturiers zullen de komende weken in twee etappes de oceaan overzeilen in een zelfgebouwde mini.

Globe 5.80 familie

De start werd één dag uitgesteld. Ondanks het mooie zeilweer wilden de deelnemers de aankomst van de Ierse schipper Jim Schofield afwachten, die in allerijl vanuit Ierland met zijn boot Molly Claire op de trailer naar Portugal onderweg was. “De schippers willen eerst nog samen wat drinken voordat ze de trossen losgooien. Onze vloot is even groot als het Volvo Ocean Race-veld, wat erg cool is. Omdat alle deelnemers samen een grote familie zijn doen we dit voor elkaar”, zegt Don McIntyre, de grondlegger van de G580 klasse en schipper van de G580 Trekka.

Wereldwijd 136 bouwers

Nadat Don McIntyre in 2018 de Golden Globe Race organiseert, ontstaat het idee om het mini-oceaanracen terug te brengen naar de normale zeiler. Samen met mede-initiatiefnemer Eli Van den Broek bedenkt hij een nieuwe eenheidsklasse: de Class Globe 5.80. De boot, een ontwerp van de Poolse Setka-ontwerper Janusz Maderski, is een mini van vijf meter tachtig uit multiplex die, na aankoop van de plannen, door iedere enthousiaste doe-het-zelver thuis in de schuur gebouwd kan worden. Wereldwijd gingen al 136 bouwers aan de slag.

Terug naar de oorsprong

“De Mini 6.50’s van vandaag zijn fantastisch, maar niet meer voor de gewone zeiler. Het zijn zeilende computers geworden”, verklaart Eli Van den Broek. “Wij willen met de Class Globe 5.80 teruggaan naar het oorspronkelijke idee dat Bob Salmon had, toen hij in 1977 de eerste Mini Transat organiseerde. De race werd toen gekscherend een ‘transatlantic voor arme mensen’ genoemd.” De Globe 5.80 Transat is het eerste evenement. In 2024 volgt de Mini Globe Race, een etappewedstrijd rond de wereld.

Een mini van 50.000 euro

De race betaalbaar houden is een van de belangrijkste factoren. Volgens Van den Broek betaalden de deelnemers rond de 50.000 euro, inclusief boot, veiligheidsmateriaal en alle toebehoren. “Uiteraard zijn er onderlinge verschillen, maar niet in die mate dat je er een oceaanrace mee wint. Niemand zeilt met dure autopilootsystemen. In plaats daarvan heeft iedereen dezelfde windvaan aan boord.”

Avonturiers

Ondanks de eenheidsklasse vormen de zes deelnemende boten in Lagos een kleurrijk allegaartje. Hetzelfde geldt voor de zes schippers. De vloot telt twee Zwitsers, een Duitser, een Australiër, een Brit en een Ier. De jongste schipper is 25, de oudste (Don McIntyre) is 65. “Het zijn allemaal enthousiaste avonturiers en aparte figuren. De ervaringen en achtergronden van de deelnemers verschillen enorm, maar iedereen leert van elkaar.”

“Veiliger dan IMOCA-race”

Is het veilig om met een ‘bouwpakketboot’ de oceaan over te zeilen? Eli Van den Broek: “Het ontwerp is tamelijk vergevingsgezind voor de bouwer. We hebben hem overdreven sterk gemaakt. De boot had makkelijk 300 kilo lichter gekund. Ook moeten alle bouwers een openbaar blog bijhouden, omdat we willen meekijken naar het bouwproces. Daarnaast is Don heel sterk in het leiden van oceaanraces, daar is de Golden Globe Race het bewijs van. Er zijn strenge veiligheidsvoorschriften. Zonder arrogant te willen klinken; het veiligheidsplan is beter dan dat van een IMOCA-race.”

Kwalificatie-etappe

Don Mcintyre zeilt zelf ook mee met zijn boot Trekka, als enige in de zogenoemde ‘senior-class’. Hij vertrekt donderdag, samen met de Ier Jim Schofield. De eerste etappe gaat van Portugal naar het Canarische eiland Lanzarote en telt 600 mijl. Om te voldoen aan de internationale wedstrijdregels is de eerste etappe omgedoopt tot kwalificatie-etappe. De tweede etappe over de oceaan gaat 18 november van start, met Antigua als eindbestemming. Ook benieuwd hoe de zeilers het ervan af zullen brengen? Volg de race via de tracker en de updates op de website en Facebook.

Bekijk hier de beelden van de start:

Lees ook: Deze Ier vond het ideale lockdown-project en Bouw je eigen zeilende bijboot!

Titelfoto (c) Globe5.80Transat

Tags: Last modified: 4 november 2021
Sluiten