Internationale wedstrijden

Klein, kleiner, kleinst op de oceaan

Het wemelt van de kleine zelfbouwboten op de Atlantische Oceaan

09:30

De zeskoppige vloot van de Globe 5.80 Transat is goed aangekomen in Lanzarote, na een succesvolle eerste kwalificatie etappe. Terwijl de G580T-deelnemers zich nu klaarmaken voor de Atlantische oversteek, gaat vandaag in Portugal de Setka Atlantic Challenge (SAC) van start: een tocht over de oceaan met nóg kleinere zelfgebouwde boten.

Setka Atlantic

De Setka (Pools voor ‘honderd’) is, net zoals de Globe 5.80, een ontwerp van de Pool Janusz Maderski. Sinds de eerste Setka uit 1986 kende de vijf meter lange zelfbouwboot uit multiplex vele uitvoeringen. Voor de eerste Setka Atlantic Challenge in 2012 kwam er een oceaanversie: de Setka BA. Met extra drijfvermogen in de boeg en in het achterschip, een mast vol schuim en extra ballast trokken de eerste deelnemers, waaronder Maderski zelf, de oceaan over. De ontwerper zeilde toen in 45 dagen naar de overkant. In 2016 volgde er een tweede editie van de SAC. De Setka A werd ontworpen: iets moderner en sneller dan zijn voorgangers.

Drie Polen en een Tsjech

Vandaag start de derde editie van de SAC. Anders dan tijdens de afgelopen jaren mogen de deelnemers gebruikmaken van een bestaande Setka A of BA, want voorheen werden enkel zelfgebouwde boten toegelaten. De regels zijn verder heel eenvoudig. Er is geen inschrijfgeld en de deelnemers vormen zelf het wedstrijdcomité. Traditiegetrouw is de SAC ook dit jaar een Pools feestje, met drie Poolse en één Tsjechische deelnemer. De eerste etappe gaat van Sagres (Portugal) naar Tenerife. Vervolgens steekt de kleine vloot de oceaan over richting Martinique. Je kunt ze volgen via deze website en via Facebook. Wel op de vertaalknop klikken, want de updates zijn vaak in het Pools.

Globe 5.80 een kopie?

Oceaanracen terug betaalbaar en simpel maken. Dat is ook het achterliggende idee van Don McIntyre wanneer hij, geïnspireerd door Trekka – de 6-meter lange zelfbouwboot die tweemaal rond de wereld zeilde, een nieuwe klasse laat uittekenen door Setka-ontwerper Janusz Maderski. De Globe 5.80 is tachtig centimeter langer en tien centimeter breder dan de Setka. Het hele idee achter de G580T vertoont veel gelijkenissen met de SAC. Sommigen spreken zelfs van een regelrechte kopie. Toch zijn er verschillen: anders dan de SAC, waarbij de deelnemers het tegen elkaar opnemen in een prestatietocht, kent de G580T wel een officiële wedstrijdclassificatie. Maar het grootste verschil zit wellicht in de ambitieuze plannen van Don McIntyre. In 2024 wil hij een etappewedstrijd rond de wereld organiseren met de Class Globe 5.80. Maar eerst nog de Globe 5.80 Transat.

“Zeewaardigheid en plezierfactor van Globe 5.80 bewezen”

Voor veel deelnemers was de kwalificatie-etappe naar Lanzarote ook een eerste kennismaking met hun zelfgebouwde boot op het water. De Zwitser Etienne Messikommer (Numbatou) kwam als eerste aan, na vier dagen, 20 uur en 55 minuten. “Ik ben zeer tevreden over de boot en met name de zelfstuurinrichting, ik heb het roer amper aangeraakt. De boot is klein en wendbaar. Op de kruiselingse golven en verwarde zeeën was het net alsof ik in een wasmachine zat, maar ik voelde me niet onveilig. Ze gedraagt ​​zich als een grotere boot en ik weet nu hoe ik haar maximaal kan pushen om vaart en controle te krijgen in de grote zeeën.”

Wedstreidleider Lutz Kohne vindt dat de zelfbouwboten zich goed bewezen hebben. “In een mix van omstandigheden, met windstoten van meer dan 35 knopen en golven van 3-4 meter, hebben deze amateur-zelfbouwboten zojuist hun zeewaardigheid en plezierfactor bewezen. Genoeg slaap, mentale kracht en de juiste aanpassingen aan de windvaan en het grootzeil zijn de belangrijkste elementen om de race te winnen.”

De start van de tweede etappe is op 18 november en wordt live uitgezonden op Facebook.  Daarna zijn de deelnemers te volgen via de tracker en Twitter. De tweewekelijkse gesprekken via de satelliettelefoon zijn te beluisteren op SoundCloud.

Lees ook: Oceaanracen met een zelfbouwboot van 5.80

Omslagfoto (c) Setka Atlantic Challenge 2021/Facebook

Tags: , Last modified: 15 november 2021
Sluiten