Actueel

Deze Ier vond het ideale lockdown-project: de ClassGlobe 5.80 (video)

12:00

Corona maakte onze werelden een stuk kleiner, maar voor grote dromen is er nog steeds plaats genoeg. Laat je inspireren door de Ier Jim Schofield, die een Class Globe 5.80 bouwt in zijn schuur. Met deze Mini wil hij november dit jaar deelnemen aan de Globe 5.80 Transat en zo een levenslange droom vervullen; solo de oceaan overzeilen.

“De excuses om het niet te doen waren op”, vertelt de 57-jarige timmerman en amateur-zeiler aan de Ierse publieke omroep in een reportage, die je hieronder kan bekijken. Dus kocht hij voor €300 de bouwplannen voor een ClassGlobe 5.80 en begon hij eraan. “In veel opzichten is dit het perfecte pandemie-project. Ik zit opgesloten in een schuur en bouw mijn eigen boot. En als die klaar is, stap ik op de boot en zeil ik alleen weg.”

ClassGlobe 5.80

De ClassGlobe 5.80 is een One Design mini uit multiplex, geschikt voor thuisbouwers. De Mini van 5 meter 80 werd ontworpen door Janusz Maderski (Setka) en vorig jaar gelanceerd als “The Peoples Mini” door de Australiër Don McIntyre, de man achter de Golden Globe Race. De bedoeling is om met de ClassGlobe 5.80 een betaalbare transatlantische race te organiseren. Die staat al op de planning voor november 2021, want dan gaat de Globe 5.80 Transat van start. In 2024 wordt de Mini Globe Race georganiseerd.

Hit op TikTok

Niet lang na de lancering kon het project al op het enthousiasme rekenen van een heel aantal zelfbouwers over de hele wereld. Allemaal houden ze een blog bij waarin ze de bouw van hun ClassGlobe 5.80 stap voor stap documenteren. Dat is geen toeval; een blog bijhouden is een van de voorwaarden om te mogen deelnemen. Voor Schofield pakte dat nogal verrassend uit. Een dag nadat hij zijn eerste bericht plaatste op de socialmedia-app TikTok (onder de naam @liffeysailor) werd het al 25.000 keer bekeken. Daarom ging de RTE, de Ierse publieke omroep, eens kijken. Over zijn succes op TikTok zegt Schofield het volgende: “Ik heb nu 6000 volgers. Dat begrijp ik niet. Ik ben gewoon een oude, grijsharige, bebaarde man die een boot bouwt in zijn schuur. ”

Meedoen?

Zin om mee te doen? Voor €300 kun je de plannen van de ClassGlobe 5.80 bestellen. Ook is er een bouwpakket beschikbaar met alle onderdelen. Volgens McIntyre moet het mogelijk zijn om de Mini in enkele maanden te bouwen, maar laten bouwen is natuurlijk ook een optie. Meer zin om te kijken hoe anderen een boot bouwen? Volg dan een van de vele ‘builders blogs’!

Meer lezen over zelfbouwboten? In Zeilen 11/2019 verscheen een artikel over de zussen Lisa (24) en Anne (22) Zegers die zelf een klassieke zeilboot bouwden.

Afbeeldingen (c) ClassGlobe 5.80

Tags: , , , , , Last modified: 15 januari 2021
Sluiten