Nieuws

Gloednieuwe ClassGlobe 5.80: mini oceaanzeilertje getest

De Noordzee op met een kleine 5.80

10:00

In haven Marina Seaport in IJmuiden ligt het houten bootje Popymum. Een mini oceaanzeiler. De ClassGlobe 5.80 is in elkaar gezet door Pim van den Brink in de Kolibri-werf. Op 15 december vertrekt de crew van Zeilen naar IJmuiden om de boot van dichtbij te bekijken. Na een zorgvuldige observatie van het minibootje, vertrekt de bemanning voorbij het havenhoofd de Noordzee op.

Test

De redactie van Zeilen probeert de 5.80 uit, maar tegelijkertijd is het ook een test voor maker Pim van den Brink. De boot is namelijk zó nieuw dat hij nog een aantal proeven moet ondergaan. Zo vaart de boot na een paar uur zeilen weer terug naar de haven om vervolgens op zijn kant te worden gelegd. Een kenterproef waarbij de mast het water raakt. Dit is om te testen hoe de boot reageert als hij platslaat. Daarna wordt de boot losgelaten, in een keer. De boot schiet weer terug omhoog. Hierbij moet de boot in de juiste richting kantelen, niet doorschieten en weer netjes recht komen te liggen.

In de video krijg je een impressie van hoe de boot vaart. Ook is de test opgenomen en zie je hoe de boot tot 90 graden gekanteld wordt.

Voor wie?

Deze ClassGlobe 5.80 gaat binnenkort naar Frankrijk. De Franse opdrachtgever is al eind 60, maar droomt ervan om mee te doen met de Globe 5.80 Transat. Pim vraagt zich af of de Fransman hier ook echt toe in staat is, maar ook al gebeurt het niet, hij heeft straks een prachtig bootje in zijn bezit.

Met dank aan Marina Seaport IJmuiden.

Je leest meer over de ClassGlobe 5.80 in Zeilen 02/2022, die eind januari op de mat ligt.

Tags: , , Last modified: 5 januari 2022
Sluiten