Internationale wedstrijden

Rustler 36 Ohpen Maverick: ‘Dit doe ik nooit meer’

09:03

De Wassenaarse aannemer Mark Slats houdt wel van een uitdaging. Na een wereldomzeiling in 2005 en Atlantische Oceaan-oversteek in een roeiboot in 2017, zeilt Slats nu de Golden Globe Race. Met Ohpen Maverick, een Rustler 36. Hoe vaart deze klassieke grande dame?

(c) Klaas Wiersma

De oranje spinnaker staat vol, maar de zachtgroene boot waarop hij gehesen is, gaat geen meter vooruit. Nog niet. De Rustler 36 Ohpen Maverick ligt muurvast aan de steiger van de Scheveningse jachthaven, vlak achter redactieboot Zoef. Een groepje mensen heeft zich verzameld op de steiger en in de kuip. De schipper van de boot, Mark Slats, staat aan dek. Van allerlei kanten worden spullen doorgegeven. Ze verdwijnen in de boot. Een fotograaf – “Ik ben van de Telegraaf” – klikt erop los. Een man met een flinke tas komt naar buiten. Later hoor ik dat hij net de SSB heeft gebracht; de kortegolfradio waarmee Slats contact kan leggen met het thuisfront – voor zover dat mag.

(c) Klaas Wiersma

Donker hol

Ik stap aan boord van wat Slats’ thuis zal zijn voor een maand of zeven. Van buiten staat de boot strak in de lak, met een nieuwe mast en nieuw beslag. Ik stap over het brugdek naar binnen. Een steile trap, grote kaartentafel en
overal spullen. Donker, bruin. Om tijd, geld en gewicht te besparen heeft de boomlange aannemer zijn verblijf lichtdicht gemaakt.

Zeilen 08/2018

Benieuwd naar de rest van de vaarimpressie? Die lees je in Zeilen 08/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Klaas Wiersma
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten