Internationale wedstrijden

Redding onderweg naar Abhilash Tomy

10:29

Vanuit alle kanten zijn er reddingsoperaties aan de gang om Abhilash Tomy, de 39-jarige solozeiler in de Golden Globe Race, te redden. Zijn boot Thuriya verloor beide masten in een hevige storm in de Indische Oceaan, zo’n 1900 mijl west van Perth, Australië.

Accu’s leeg

Tomy in zijn bed, zoals hij er nu waarschijnlijk ook bij ligt.
(c) Nick Jaffe/GGR

De Indische marine is vannacht met een vliegtuig over Tomy heengevlogen. Ook Gregor McGuckin, de Ier die ook meedeed aan de Golden Globe Race, maar net als Abhilash zijn mast verloor, werd bezocht. McGuckin is onderweg naar Tomy onder noodtuig en motor. Tomy kan niet communiceren met het vliegtuig omdat de accu’s van zijn apparatuur leeg zijn. Alleen via zijn tracking apparaatje kan hij korte berichtjes sturen.

Thuriya bij vertrek in Les Sables-d’Olonne.
(c) Riemer Witteveen

Tijd dringt

Gregor wordt morgen verwacht bij Abhilash. Het eerste grote schip met medische faciliteiten wordt verwacht op dinsdag. Het zware weer heeft de verwachte aankomsttijd enigszins naar achteren gezet. Sinds Tomy zijn masten verloor en geblesseerd raakte, heeft hij nog niks gedronken. Hij kan er simpelweg niet bij in zijn huidige positie, plat op bed. Gelukkig kan hij zijn tenen wel bewegen, wat een gunstig teken lijkt voor toekomstig herstel.

Mast als zeeanker

(c) Indian Navy

Thuriya, de replica van Sir Robin Knox-Johnstons Suhaili, bevindt zich nu nog in 35 knopen wind. De verwachting is dat dit binnen een dag zal zakken richting de 15 knopen. De masten liggen nog steeds in het water en kunnen de romp van de boot dus mogelijk nog beschadigen, maar de mast werkt nu min of meer als zee-anker en lijkt vrij van de romp te zijn. Volgens Tomy zelf zijn er geen geluiden geweest die zouden duiden op de tuigage die tegen de romp aankomt.

Lees ook:

Omslagfoto: Indian Navy

Tags: , Last modified: 23 april 2021
Sluiten