Internationale wedstrijden

Hoe gaat het met GGR-zeilers Randmaa, Kopar en Lehtinen?

07:42

Momenteel zeilen er nog drie deelnemers mee in de Golden Globe Race. Uku Randmaa, Istvan Kopar en Tapion Lehtinen zijn nog druk bezig met de prestigieuze wedstrijd rond de wereld. Tijd voor een update hoe het met deze GGR-zeilers gaat.

Uku Randmaa. (c) Golden Globe Race

Tijdstraf van 72 uur

Uku Randmaa (DTF: 1945 mijl), die derde vaart in de vloot, heeft een tijdstraf opgelegd gekregen van 72 uur. Reden hiervoor is weather routing. In een gesprek met iemand van het HAM amateur-radionetwerk is te horen hoe Randmaa om informatie en advies vraagt. In de eerst negen minuten van de conversatie werd op toegestane wijze over weersinformatie gesproken, maar later vroeg Randmaa verder door. Zo vroeg hij om de exacte graden waar de wind vandaan komt en of hij zijn richting moest veranderen. Volgens de regels van de GGR is deze weather routing verboden. Hiermee heeft Randmaa zelfs geriskeerd om gediskwalificeerd te worden. Klik hier om het gesprek tussen de GGR-deelnemer en de Ham radio-operator te beluisteren.

Randmaa moest 6 uur en 20 minuten van zijn tijdstraf op zee uitzitten. Het andere deel van zijn straf, 65 uur en 40 minuten, wordt bij zijn finishtijd opgeteld. Dit besluit is genomen omdat de zeiler nog maar heel weinig eten aan boord heeft. 60 lepels rijst, 20 pakjes soep, 23 gevriesdroogde maaltijden, 15 theezakjes en 4 lepels suiker. De verwachte aankomstdag van Randmaa is op 13 maart. Hij moet dus nog 20 dagen doen met deze minimale voedselvoorraad.

Istvan Kopar. (c) Golden Globe Race

Gebroken helmstok

Istvan Kopar (DTF: 2409 mijl), die 460 mijl achter Randmaa vaart, heeft te kampen met vervelende problemen. Op vrijdag 15 februari is zijn helmstok gebroken, dus momenteel vaart hij met zijn een noodoplossing. Ook heeft hij onderdeks te maken met schimmelgroei die is ontstaan door de vochtige omstandigheden. En lichamelijk heeft Kopar te maken met een pijnlijke abces bij zijn tand en infecties onder zijn vingernagels.

Eerder werd Kopar gestraft met een tijdstraf van 18 uur. Deze uren hoeft hij niet op zee uit te zitten, maar worden bij zijn finishtijd opgeteld.

Tapio Lehtinen. (c) Golden Globe Race

Klonten van 30 centimeter

Tapio Lehtinen (DTF: 5684 mijl) maakt ondanks de aangroei op zijn Gaia 36 Asteria een goede snelheid langs de Zuid-Amerikaanse kust. De klonten aangroei zouden wel 30 centimeter groot zijn rond de kiel. Vanwege zijn angst voor haaien besluit Lehtinen nog níet over boord te gaan om de romp schoon te schrapen. De Finse zeiler wordt op 14 mei in Les Sables-d’Olonne verwacht.

Klik hier voor de tracker

Lees ook: Bezorg jij Mark Slats zaterdag een heldenonthaal in Scheveningen?

Tags: Last modified: 23 april 2021
Sluiten