Internationale wedstrijden

Oudste deelnemer Mini Transat Georges Kick loopt op de klippen

13:54

Aitor Radigales / Facebook

Georges Kick (529 – Black Mamba) is zondagochtend gestrand op de rotsen bij de ingang van de haven van Ribabeo, in het Spaanse Galicië. Volgens de organisatie stelt de schipper het goed, maar is zijn boot ernstig beschadigd.

De vloot van de Mini Transat EuroChef kreeg te maken met zwaar weer. Veel deelnemers kozen ervoor om te schuilen in Spaanse en Portugese havens om een zeer actief koufront voor kaap Finisterre te laten passeren. Voor de 66-jarige schipper Georges Kick, de oudste deelnemer van deze 23e editie, liep dat niet goed af. Hij belandde aan lagerwal op de rotsen, vlak voor de haveningang van Ribabeo.

Tweede keer

Voor Georges Kick, een gepensioneerde anesthesist uit Tarn-et-Garonne in het zuidwesten van Frankrijk, betekent dit het einde van de race. Hij heeft de organisatie laten weten dat hij zijn boot, een Pogo 2, via land terug naar La Rochelle wil brengen. Het was de tweede keer dat Georges Kick deelnam aan de Mini Transat. In 2019 voltooide de schipper een Mini Transat met dezelfde boot. Ook toen was hij de oudste schipper van de vloot. Dit jaar is hij slechts twintig dagen ouder dan mede-deelnemer Pierre Meilhat. Georges Kick liet aan het begin van de start weten dat hij vooral uitkeek naar een tweede solo zeiltocht over de Atlantische Oceaan.

Wie wint de eerste etappe?

Alle andere deelnemers gooiden zondag in de loop van de dag opnieuw de trossen los richting La Palma. De kloof tussen achterblijvers en koplopers is groot, vooral in de Proto-klasse. Vanochtend passeerden de eerste prototypes de ‘virtuele poort’ die voor de start van de race geplaatst werd voor het geval de Cumbre Vieja- vulkaan, die op 19 september uitbrak, nog steeds actief zou zijn.

De passage van deze lijn, 130 mijl ten noorden van de Canarische eilanden, heeft de leiders Tanguy Bouroullec (969 – Tollec MP/Pogo), Pierre Le Roy (1019 – TeamWork) en Fabio Muzzolini (945 – Tartine sans Beurre) weer samengebracht. Omdat de wind rond La Palma is gaan liggen, belooft het spannend te worden. Naar verwachting zullen de deelnemers de finishlijn tussen 17:00 en 19:00 uur UTC passeren. Benieuwd wie de eerste etappe zal winnen? Volg de zeilers via de tracker.

Lees ook: Mini-vloot in tweeën bij Kaap Finisterre en Mini-Transat op stootgaren met bestemming ‘vulkaaneiland’.

Omslagfoto (c) Aitor Radigales / Facebook

Tags: Last modified: 12 oktober 2021
Sluiten