Actueel

Mini-Transat op stootgaren met bestemming ‘vulkaaneiland’

17:55

84 solozeilers liggen met hun lichtgewicht oceaanracertjes op stootgaren in Les Sables d’Olonne. Zondag 26 september gaat hun ultieme wedstrijd, de Mini-Transat EuroChef, van start. Het doel van de eerste etappe is Santa Cruz de La Palma, gelegen op het Canarische eiland La Palma. Het eiland was de afgelopen dagen in het nieuws vanwege de eruptie van de vulkaan Cumbre Vieja, maar desondanks is het eindpunt van de 1350 mijl lange etappe volgens de lokale autoriteiten gewoon veilig, dus er kan volgens plan worden gestart.

Deelnemers

In het veld is Frankrijk traditioneel goed vertegenwoordigd – de Classe Mini is grotendeels een Frans feestje – maar er doen 29 buitenlanders mee, waaronder een Belg (Léandre de Schrynmakers, Serie #906), vier Duitsers, tien Spanjaarden en zelfs een Uruguayaan (die overigens gewoon in Barcelona woont). Dit jaar zijn er geen Nederlanders ingeschreven.

Bekijk de teaser voor de Mini-Transat EuroChef 2021 (zet je volume even lager).

https://www.youtube.com/watch?v=92HbCfgOBXk&t=19s&ab_channel=MiniTransat

De voorbereidingen voor de wedstrijd zijn in volle gang. Vincent Olivaud maakte deze prachtige beelden voor de organisatie.

Twee klassen, één doel

De in totaal 4050 mijl lange wedstrijd van Les Sables d’Olonne, Frankrijk, naar Saint-François, Guadeloupe vormt de ultieme uitdaging voor honderd tot tweehonderd Mini 6.50-zeilers, die vaak jarenlang naar deze ene wedstrijd toewerken. De Mini-zeilers, zogenoemde Ministes, zeilen in twee klassen: de allen soortgelijke Serie-klasse en de – binnen grenzen – vrije Proto-klasse. In de Proto-klasse tref je koolstofvezel, foils, zwenkkielen en schouwboegen. Het veld met Proto’s is vaak klein en behoorlijk sterk, in die zin dat er veel geld wordt uitgegeven om met de laatste en beste technologieën te kunnen bouwen en varen. In de Serie-klasse is het veld veel groter, betaalbaarder en gelijker verdeeld. Ondanks de competitiedrang en het fanatisme waarmee de solozeilers hun wedstrijd varen, is de verbondenheid in de Mini-klasse is groot; de Transat vormt voor elke Ministe een uitdaging. Het gezamenlijke doel: de overkant bereiken.

Wedstrijd volgen

Elke boot heeft een tracker aan boord, waardoor de wedstrijd goed te volgen is. De tracker is nu nog niet online, maar is te zijner tijd te zien op minitransat.fr.

Foto’s (c) Mini Transat EuroChef 2021/Vincent Olivaud

Tags: , Last modified: 28 september 2021
Sluiten