Internationale wedstrijden

Tweede etappe Mini Transat begon als een zomerse cruise

Maar mondde uit in een spannende dragrace richting Guadeloupe.

18:01

Na vertrek uit La Palma ging de schippers met hun mini’s op zoek naar wind. Degenen die hadden gegokt op een zuidelijke route in de buurt van Kaapverdië plukten de vruchten van stabielere passaatwinden.

Foils geen garantie voor winst

Op vrijdag 12 november kwam Pierre Le Roy als eerste over de finish bij Guadaloupe en won daarmee deze editie van de Mini Transat EuroChef. Le Roy zeilde de overtocht van 2700 mijl in een kleine 14 dagen en voer een gemiddelde snelheid van 7.65 knopen. Zijn boot Teamwork is voorzien van steekzwaarden, maar wist alle foilers achter zich te laten.

In de Protoklasse varen deelnemers met een flink budget. Hun boten mogen aangepast worden en uitgerust met koolstof tuigage, kantelkielen en soms zelfs foils. Dat foils niet altijd het snelste zijn blijkt maar weer uit de winnende boot van dit jaar.

(c) Vincent Olivaud

Winnaar productievloot

De eerste productieboot kwam twee dagen later aan, op zondag 14 november, met aan boord een trotse, maar uitgeputte Hugo Dhallenne. De zeiler uit St Malo werd tijdens de eerste etappe naar La Palma tweede, maar leek zijn succes na vertrek van de Canarische eilanden niet te kunnen verzilveren.

Hij koos bij de Canarische eilanden een westelijke route, waarna zijn concurrenten in de passaat hem voorbijsnelden. Om zijn achterstand goed te maken koos hij ervoor om de vloot voor zich uit te laten varen en nog verder richting de evenaar af te zakken.

Daarna hield hij er een onmogelijk tempo op na; vorige week wist hij in één etmaal 236 mijl uit zijn mini te persen. Het was vijf mijl meer dan de snelste Proto. Hoe de Fransman dat deed? “Ik heb erg weinig geslapen, alleen dutjes van 20 minuten tussen 10:00 en 14:00, de heetste uren van de dag,” zei hij na aankomst. Dhallenne maakte een gigantische comeback van plek 27 naar de eerste plaats.

(c) A. Champy-McLean

Jongste deelnemer derde

Melwin Fink, de onverschrokken 19-jarige die de winst van de eerste etappe wist binnen te slepen door een storm in de Biskaje uit te zitten, kampte met hetzelfde probleem als Dhallenne. Zijn westelijke route was de eerste week net een zomerse cruise. Pas de laatste paar dagen werd het spannender, toen hij onweersbuien en velden sargassumwier moest omzeilen.

Ondanks een mindere tweede etappe wist de jongste deelnemer van de Mini Transat EuroChef een podiumplek te bemachtigen. Zijn gecombineerde tijd van iets minder dan 27 dagen van Les Sables d’Olonnes naar Guadeloupe levert hem de derde plek op binnen de productievloot.

Omslagfoto: (c) Mini Transat EuroChef

Tags: , Last modified: 15 november 2021
Sluiten