Internationale wedstrijden

Koploper Golden Globe Race inmiddels rond Kaap Hoorn

13:33

Jean-Luc Van Den Heede, de man die als de nummer één vaart in de Golden Globe Race, heeft vrijdag 19:16 UTC Kaap Hoorn gerond. De Fransman ligt nog zo’n 1250 mijl voor op Mark Slats. Vanwege problemen met de verstaging van de mast kan Van Den Heede niet meer op volle toeren varen. Nu is het dus afwachten of Slats er alsnog in zal slagen de leider voorbij te gaan voor de finish in Saint Malo.

Inmiddels zit de Franse zeilveteraan, hij heeft 12 keer de Kaap Hoorn gerond, al ruim 150 dagen alleen op zee. “De dag voor het ronden, kreeg ik te maken met een nieuwe harde depressie. Er werden golven van 10 meter aangekondigd. Achteraf had ik geen golven van 10 meter, maar wel van 5 tot 6 meter. In de Stille Oceaan is er constant 3 meter deining. Toen ik de mast in moest, waren de golven 3 tot 3,5 meterhoog. Dit maakte het werken niet eenvoudig.”

De 73-jarige Van Den Heede zegt grote waardering voor Slats te hebben. Vooral op de maatregelen die Slats heeft genomen om alle patrijspoorten van de oude Rustler 36 Ohpen Maverick te vervangen waardoor de ramen niet condenseren. Van Den Heede: “Er zijn dingen die ik had willen veranderen. Zo heb ik te maken met lekken en condens op de patrijspoorten. Voor vertrek had ik dit moeten veranderen, maar dat neemt veel tijd in beslag en ik had zoveel te doen. Mark heeft dit wel gedaan en dat had ik ook gewild.”

Van Den Heede aan boord van Matmut (c) Christophe Favreau/GGR/PPL

De strijd is nog niet gestreden

En verder vertelt hij het volgende over zijn Nederlandse rivaal: “Ik ben nog  niet helemaal rustig onder Mark. Hij loopt regelmatig mijlen op mij in. Niet altijd veel, maar gisteren toch weer 30 mijl. Ik kreeg te maken met wat pech en hij met een beetje geluk. Niks is nog zeker, want Mark is een beest.”

Van Den Heede zit niet meer helemaal in de race vanwege problemen met de mast, waardoor hij extra voorzichtig moet zijn. Zo had hij zijn zeil dubbel gereefd, terwijl hij het normaal gesproken bij één rif had gelaten. “Ik heb liever dat ik als tweede finish, dan dat ik de race niet uitvaar. Ik ben blij om deze ervaring te beleven en ik heb er geen spijt van, maar het is wel moeilijk.”

‘Gevaarlijke concurrent’ Mark Slats (c) Christophe Favreau/GGR/PPL

20% sneller zijn

Sinds de rig-problemen van Van Den Heede drie weken geleden, is Slats bijna 700 mijl ingelopen op de koploper. Toch was de winst de afgelopen 6 dagen maar slechts 43 mijl. Om als eerste te eindigen, weet Slats dat hij gemiddeld 20% sneller moet zijn dan de Fransman. De eerste kans om dit te doen zal over een paar dagen zijn wanneer wordt verwacht dat hij Kaap Hoorn bereikt. Eveneens is dit het moment wanneer Van Den Heedes Matmut afgeremd wordt door de hoofdwind.

In een audio-opname met Mark, die van dinsdag 27 november dateert, zegt hij het volgende: “Ik kijk ernaar uit om Kaap Hoorn te ronden. Ik ben klaar om de Atlantische Oceaan op te gaan en de wedstrijd te beginnen tegen Jean-Luc.”

Het doel van beide heren is duidelijk: winnen. Maar wie er uiteindelijk met de eindzege vandoor gaat, is nog de vraag. Het belooft spannend te worden!

Luister hier naar de 18-minuten durende audio-opname met Slats:

Omringd door haaien

Naast Van Den Heede en Slats zeilen er momenteel nog zes andere schippers mee in de Golden Globe Race. Hieronder een korte update over hun situatie in de wedstrijd:

  • Susie Goodall bidt voor regen;
  • Istvan Kopar wordt geconfronteerd met grote stuurproblemen;
  • Tapio Lehtinen wordt op de proef genomen door sterke winden;
  • Mark Sinclair en Igor Zaretskiy stoppen in Australië. Sinclair is de afgelopen tijd  twee keer met haaien geconfronteerd terwijl hij aan zijn romp werkte;
  • Randmaa heeft de afgelopen dagen 300 mijl op de leider van het race verloren.

Klik hier voor de tracker.

Susie Goodalls DHL Starlight (c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Omslagfoto: Christophe | FAVREAU / GGR 2018

Tags: Last modified: 23 april 2021
Sluiten