Internationale wedstrijden

Van Aanholt en Duetz pakken goud in Princesa Sofía Trophy

In vijf Olympische klassen varen Nederlanders de medelrace

23:38

Duetz en Van Aanholt komen op de eerste plaats. Beeld: (c) Sailing Energy / Trofeo S.A.R. Sofía Iberostar

Nederland presteerde goed op de eerste wereldbeker van het jaar. Tijdens de Princesa Sofía Trophy wist het duo Odile van Aanholt en Annette Duetz goud te behalen in de 49erFX. Luc van Opzeeland kwam derde in de IQFoil.

Van 1 tot 9 april vonden de wedstrijden in de Olympische klassen plaats in de baai van Palma de Mallorca. Met wind tot dertig knopen en de nodige golven is er hard gestreden om de titels. Rond de duizend zeilers deden mee.

Duetz zonder Bekkering nog steeds aan top

49erFX-zeilsters Duetz en Van Aanholt waren de besten afgelopen week. Nadat Annemiek Bekkering vorig jaar stopte was het even zoeken naar een nieuwe partner voor Duetz. Per toeval belandde ze met Van Aanholt in de boot, en met succes. Na het winnen van het EK en een wereldtitel, pakten ze nu ook de gouden medaille. Of dit duo blijft voorbestaan in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2024 is nog de vraag. Team Allianz – de Nederlandse nationale selectie van het Watersportverbond – wil eerst nog alternatieve combinaties uitproberen.

Ook andere resultaten mochten er zijn. In de ILCA 6 kwam Maxime Jonker op de negende plaats. Kitefoiler Anneloes Lammerts werd zevende, net als Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in de Nacra17 (de foilende catamaran-klasse). Het nieuwe duo Pim van Vugt en Scipio Houtman bemachtigde de zeventiende plaats, waar ze erg tevreden mee waren.

De hoogtepunten van de Princesa Sofía Trophy 2022. Beeld: (c) Princesa Sofía Trofeo

Vijf nieuwe klassen

Naast dat het de eerste wereldbeker van het jaar is, werden er wedstrijden in vijf nieuwe Olympische klassen gevaren. De IQFoil (windsurf) voor zowel mannen als vrouwen, de kitefoil-klasse (ook voor zowel mannen als vrouwen), en het klassement van de gemengde 49er.

Luuc van Opzeeland wist in de IQFoil de derde plaats te bemachtigen. Verder haalden de windsurfers de achtste plek (Max Castelein). Kiran Badloe – welke vorig jaar de gouden medaille in Tokio won in de RS:X – werd 52e.

Voor alle resultaten: zie deze link.

Tags: Last modified: 13 april 2022