Internationale wedstrijden

Amerika wint eerste voorbereidende regatta America’s Cup 2024

Titelverdediger Nieuw-Zeeland grijpt net naast winst

09:40

De voorbereidingen en de opwarmingsfase voor de America’s Cup 2024 zijn in volle gang. Het Amerikaanse team won afgelopen weekend nipt de eerste voorbereidende regatta van Nieuw-Zeeland, de huidige titelverdediger. Deze regatta is de eerste van een serie opwarmwedstrijden voor het hoofdevenement van volgend jaar. De definitieve selectie van het Nederlandse team dat deel gaat nemen aan de Youth en Women’s Cup wordt ook deze week bekend gemaakt.

Amerika behaalt nipt eerste overwinning

De eerste zogeheten Preliminary Regatta werd vorig weekend gevaren in Vilanova i La Geltrú, een stad iets ten westen van Barcelona. Het is de eerste regatta van een serie van drie voorbereidende wedstrijden. Tijdens de beslissende matchrace tussen het Amerikaanse en het Nieuw-Zeelandse team viel afgelopen zondag tijdens de start de wind zo goed als weg. Het lukte de teams niet de foilende boten op gang te krijgen en het wedstrijdcomité besloot dat de wedstrijd werd afgelast.

Daardoor behield het Amerikaanse team haar eerste plaats, met slechts één punt verschil op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland. De andere teams die in de race zijn om in oktober 2024 de strijd aan te gaan tegen Nieuw-Zeeland komen uit Frankrijk, Italië, Zwitserland en Groot-Brittannië.  Bekijk hieronder de samenvatting van de laatste wedstrijddag:

Volgende Preliminary Regatta’s

De volgende regatta gaat op 29 november van start in Jeddah, Saudi-Arabië. De teams varen beide regatta’s op de AC40’s, dezelfde boot waarin de jeugd- en vrouwenteams zullen zeilen. De derde en laatste regatta zal tenslotte plaatsvinden in augustus 2024, in Barcelona. Deze regatta zullen de teams voor het eerst in de AC75’s varen. In Barcelona zullen de teams vervolgens aansluitend ook de rest van de wedstrijden van de America’s Cup zeilen.

Na de Preliminiary Regatta’s zal de Challenger Selections Series bepalen welk team het uiteindelijk zal opnemen tegen de titelverdediger, het Nieuw-Zeelandse team. In Barcelona zullen volgend jaar de jeugd- en vrouwenteams ook voor het eerst in actie komen in hun eigen klassen.

Selectie DutchSail bijna bekend

Aan de Youth en Women’s Cup doen namelijk nog eens zes andere teams mee, waaronder het Nederlandse DutchSail. De definitieve selectie van DutchSail maken de coaches op 26 september bekend. Onder de 25 zeilers in de huidige selectie zijn een aantal bekende namen. Zo zit drievoudig wereldkampioen in de 49er Bart Lambriex in de selectie, net als meervoudig 49erFX wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz. Ook Rosalin Kuiper, co-schipper tijdens de afgelopen Ocean Race, zit in deze voorlopige selectie.

America's Cup 2024 begonnen
AC40 simulator (c) DutchSail

De zeilers hebben deze week nog twee intensieve testdagen in de AC40 simulator op het programma staan voordat de coaches de definitieve selectie maken. Coach Pieter-Jan Postma van Team DutchSail meldt in een nieuwsbericht: “In de AC40’s, de boot waarin wordt gevaren, zie je elkaar niet. De communicatie en cohesie aan boord zijn daardoor superbelangrijk. Zowel links als rechts zitten twee zeilers achter elkaar en door het zeil in het midden van de boot zie je de zeilers aan de andere kant van de boot ook niet. Alles komt dus aan op mondelinge communicatie. Dezelfde taal spreken en duidelijkheid daarin is essentieel. Vandaar dat we de zeilers ook echt vragen om elkaar tijdens deze selectiedagen te beoordelen op hun prestaties. Uiteindelijk verzamelen wij als coaches al deze informatie en zullen we een keuze maken.”

Het laatste nieuws over de America’s Cup, inclusief videoverslagen van de gevaren wedstrijden vind je hier.

Omslagfoto: (c) Ricardo Pinto / Americas Cup

Tags: Last modified: 19 september 2023
Sluiten