Nieuws

America’s Cup naar Europa in 2024

Barcelona organiseert 37ste editie van 's werelds oudste sportevenement

13:25

Barcelona
De haven van Barcelona. Beeld: (c) Roos Bähr

Ondanks dat Nieuw-Zeeland de afgelopen editie van de America’s Cup heeft gewonnen, zal de organisatie niet in hun handen komen te liggen. In plaats daarvan reist het bekende zeilcircus voor de 37ste editie af naar Barcelona. De reden? Barcelona belooft meer subsidie aan Team New-Zealand. En dat is spijtig, vinden gemeente Auckland en minister-president Jacinda Ardern.

61 miljoen euro stelde de Nieuw-Zeelandse regering en gemeente Auckland ter beschikking aan Team Nieuw-Zeeland voor de organisatie. Maar dat was onvoldoende, aldus teamleider Grant Dalton. In een video-gesprek met Newshub vertelt hij dat geld ‘gewoon een onderdeel van de America’s Cup is’. Dalton: “Als je het niet kan financieren, kan je de Cup niet verdedigen.” Barcelona bood iets meer dan 75,5 miljoen euro.

De boot voor de 36e America’s Cup.

Genoeg geld beschikbaar gesteld volgens Ardern

Een domper dus, voor zowel besturen als de Nieuw-Zeelanders zelf. “Als regering hebben we voldoende financiering geboden om de America’s Cup hier te organiseren,” zegt minister-president Ardern tegen de New-Zealand Herald, “Dus het vertrek van de komende Cup is een teleurstelling.”

Ook de burgemeester van Auckland Phil Goff vindt het jammer: “Dit sportevenement wordt gedreven door commerciële doeleinden en niet door de wil om de Cup in Nieuw-Zeeland te verdedigen.” De ruimte en faciliteiten in Auckland waar de afgelopen America’s Cup in 2021 plaatsvond, worden nu omgebouwd tot woonlocaties en parken. “Dit maakt het niet mogelijk om op precies deze plekken nogmaals de wedstrijd te organiseren,” zegt Coff tegen de New-Zealand Herald.

Invloed door corona

Dalton geeft aan dat ook de coronapandemie een rol speelt in de beslissing om Barcelona de Cup te laten organiseren. De onzekerheid van het niet doorgaan van het evenement wordt meegenomen in de contracten, waardoor de kans bestaat dat Team Nieuw-Zeeland een deel van de subsidie terug zou moeten betalen. En daarom is er deze editie meer geld nodig dan eerder, aldus Dalton.

Naast dat de organisatie van een evenement prestige oplevert, is het financieel aantrekkelijk. De gemeente van Barcelona verwacht dat de economische impact van het evenement acht- tot negenhonderdmiljoen euro zal zijn.

Omslagfoto: © Roos Bähr. Overig beeld: C.GREGORY / INEOS TEAM UK

Tags: Last modified: 5 april 2022
Sluiten