Golden Globe Race

Golden Globe weekupdate: Les Sables-d’Olonne bijna in zicht voor Slats

11:22

Elke week geeft Zeilen een update over hoe het eraan toegaat in de Golden Globe Race. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week, wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd en wie vaart momenteel waar. Lees het hier!

Winnaar Jean-Luc Van den Heede. (c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Dinsdagmorgen 29 januari kwam Jean-Luc Van den Heede aan in Les Sables-d’Olonne. Hij zeilde 211 dagen, 23 uur, 12 minuten en 19 seconden over de ruim 28.000 mijl. Na zeven maanden non-stop, solo rond de wereld zeilen is de 73-jarige Franse schipper de grote winnaar van de prestigieuze Golden Globe Race.

Tijdstraf van 36 uur voor Slats

Voor Mark Slats is het einde van de race óók in zicht. Hij bevindt zich nog een tiental mijlen voor Les Sables-d’Olonne. Eerder leek het erop dat Slats koers zou zetten richting A Coruña. Volgens Dick Koopmans, de walmanager van Slats, was niet zozeer de windsterkte rond Les Sables-d’Olonne het probleem maar wel de verwachte golfslag in de Golf van Biskaje. Deze zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Slats, die nu toch direct in de richting van de Franse haven vaart, wordt daar donderdag 31 januari rond 23.00 uur verwacht. Vrijdag 1 februari om 11.00 uur zal Slats op het podium van de GGR Village verschijnen. Kort daarna zal de persconferentie volgen.

Vanwege de eerder bedachte koerswijziging heeft Slats telefooncontact gehad met zijn walmanager Koopmans. Dit is tegen de regels van de GGR in, dus daarom heeft Slats een tijdstraf van 36 uur opgelegd gekregen. Normaal gesproken moet hij deze op zee ‘uitzitten’, maar omdat de straf niet hoeft worden uitgezeten in de Golf van Biskaje wordt deze 36 uur bij zijn finishtijd opgeteld.

Uku Randmaa. (c) Golden Globe Race

Wat gebeurde er verder deze week?

Uku Randmaa vaart op zijn Rustler 36 One and All. Hij heeft geprobeerd zoveel mogelijk voordeel te halen uit de passaatwinden. Naar verwachting zal hij eerder in de dolrdums komen dan hij had verwacht. Dit markeert het begin van een frustrerende periode waarin afwisselend kalmte, windvlagen en onweersbuien kunnen voorkomen. Randmaa is onderweg naar zijn volgende mijlpaal in de race: het passeren van de evenaar.

Istvan Kopar, de nummer vier in de GGR, maakt ook gebruik van de passaatwinden. De winden zijn minder sterk dan normaal, maar ze blijven wel nog een paar dagen langer aanhouden. Dit biedt hem de mogelijkheid om dichter in de buurt van Randmaa te komen.

Lehtinen bevindt zich nog steeds op de Zuidelijke Oceaan en is en paar honderd mijl verwijderd van Kaap Hoorn. Hij heeft te maken met sterke winden, zo’n 45 knopen. Zijn boot Gaia 36 Asteria is bedekt met aangroei, waardoor de snelheid wordt belemmerd.

(c) Christophe Favreau/GGR 2018

Noodreparatie van Van den Heede

Sinds begin november had Van den Heede te maken mastproblemen. Wegens een knock-down beschadigde zijn mast flink. De bout waarmee zijn verstaging vastzit, net onder de zalingen, vrat zich een weg door het aluminium heen. Meerdere malen klom de Fransman zijn mast in om de stand van zaken waar te nemen. Uiteindelijk heeft hij het, met de noodreparatie die op de foto hiernaast te zien is, tot de finishlijn gehaald.

Wie vaart momenteel waar (op 31 januari)

Jean-Luc Van den Heede: gefinisht op 29 januari
Mark Slats, DTF: 94 mijl
Uku Randmaa, DTF: 3335 mijl
Istvan Kopar, DTF: 4185 mijl
Tapio Lehtinen, DTF: 7694 mijl

Klik hier voor de tracker

Omslagfoto: Golden Globe Race

Tags: Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten